Polský ústavní soud zpochybnil nadřazenost práva Evropské unie nad právem polským. (Ilustrační foto: archiv)

Polský ústavní soud zpochybnil nadřazenost práva Evropské unie nad právem polským. Ve svém nejnovějším verdiktu rozhodl, že některé články základních smluv o Evropské unii odporují polské ústavě. Vedení EU v reakci pohrozilo, že Polsko k respektování nadřazenosti Bruselu donutí.

Polský ústavní soud konstatoval, že členství země v Evropské unii, a to, že Polsko při vstupu podepsalo smlouvy o fungovaní EU, neznamenají, že země unijním soudům předala nejvyšší právní pravomoci ani to, že Polsko unii předává svou suverenitu.

Eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders prohlásil, že Evropská komise využije všech prostředků, aby ochránila dodržování principů práva Evropské unie v Polsku.

Agentura Reuters k tomu napsala, že podle kritiků současné polské národně-konzervativní vlády spory o nadřazenost unijního práva ohrožují polské členství v sedmadvacítce i stabilitu bloku samotného.

Na ústavní soud se obrátil premiér Mateusz Morawiecki z národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) poté, co Soudní dvůr EU letos v březnu rozhodl, že soudní reforma prosazovaná PiS může ohrozit nezávislost justice v zemi.

Ústavní soud plně vyhověl podnětu premiéra. Soud své rozhodnutí zdůvodnil zejména tím, že Soudní dvůr Evropské unie překračuje své pravomoci a zásadním způsobem tak ohrožuje suverenitu Polska.

Jde o části smluv, které se týkají soudnictví, respektive soudních reforem.

Na základě tohoto verdiktu se polská vláda nebude muset řídit rozhodnutími Soudního dvora EU. Podle polské vlády je to v pořádku a žádné dopady na Polsko to mít nebude a země bude suverénnější.

Brusel chce Polsko donutit k poslušnosti

Podle eurokomisaře Reynderse jsou smlouvy EU nadřazeny národním zákonům a všechny země se musí podřídit verdiktům soudu EU.

„Jsme velmi pevní v otázce principů a využijeme všechny dostupné prostředky, abychom je ochránili,“ řekl Reynders.

Evropská komise má možnost zahájit s Varšavou řízení kvůli porušování práva EU, což může po několika letech vést k udělením pokuty.

Kriticky se vůči rozhodnutí polské justice vymezili zástupci největších frakcí v Evropském parlamentu. Varovali, že se Polsko chystá vystupit z EU. A vyzvali evropskou komisi k tvrdým krokům vůči Polsku.

„Vyhlášením, že smlouvy EU nejsou slučitelné s polským právem, otevřel nelegitimní polský ústavní soud zemi cestu k polexitu,“ prohlásil člen nejpočetnější lidovecké frakce v europarlamentu Jeroen Lenaers.

Europarlamentní klub socialistů označil verdikt polského ústavního soudu za naplnění černého scénáře a vyjádřil obavy, že polští soudci rozhodující podle unijního práva mohou nyní ve své zemi čelit postihům.

Vyzval také komisi, aby okamžitě vůči Varšavě využila nové pravidlo umožňující zastavit unijní financování zemím porušujícím principy právního státu.

Eurokomisař Reynders následně připustil, že komise v nejbližších týdnech systém spustí. (sfr)