Sklizeň řepky bude v Česku nejnižší za 14 let. Méně bude i obilí a brambor. (Ilustrační foto)

Úroda řepky v Česku bude v roce 2021 nejnižší za posledních 14 let. Podle odhadu Českého statistického úřadu sklidili zemědělci 1,027 milionu tun, což je o 17,5 procenta méně než loni. Méně bude i obilí a brambor. 

„I přes neobvykle pomalý průběh žní se zemědělcům podařilo do poloviny září sklidit všechny plochy obilovin. Poslední zářijové odhady potvrdily průměrnou úrodu. Celková sklizeň obilovin po započítání odhadu sklizně kukuřice přesáhla 8 miliónů tun a je o necelá tři procenta vyšší než desetiletý průměr,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

Obiloviny si meziročně pohoršily o 1,4 procenta. Podle posledního letošního odhadu sklizně se sklidilo 8 003 tisíc tun obilovin včetně kukuřice. Produkce klesla o 110 tisíc tun.

Důvodem tohoto mírného poklesu je jak nižší hektarový výnos, tak menší plocha osetá obilovinami.

„Letošní hektarové výnosy brambor jsou na dobré úrovni, ale celková sklizeň bude ve srovnání s loňským rokem pravděpodobně o necelá čtyři procenta nižší. Důvodem je úbytek ploch. Řada pěstitelů v důsledku protiepidemických opatření svoji loňskou produkci nemohla na trhu uplatnit a letos pěstování brambor raději omezila,“ uvedla Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví.

Úroda brambor je ve srovnání s loňskou nadprůměrnou sklizní nižší o 672 tisíc tun (3,5 procenta). Letos zemědělci osázeli bramborami 23 tisíc hektarů polí, to je přibližně o tisíc hektarů méně než vloni.

„Zatímco letošní sklizeň řepky je nejslabší za posledních čtrnáct let, očekávaná úroda ostatních olejnin je díky rozšíření osevních ploch výrazně vyšší. Sóji se sklidí o polovinu více a odhadovaná úroda slunečnice, hořčice nebo lnu převyšuje loňskou sklizeň dokonce o dvě třetiny,“ doplnila Dagmar Lhotská z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví.

Podle posledního odhadu se sklidilo 1 027 tisíc tun řepky, o 218 tisíc tun méně než vloni. To je pokles o 17,5 procenta.

Letošní odhad sklizně řepky je také téměř o pětinu nižší ve srovnání s průměrem za posledních deset let a je nejnižší od roku 2006, kdy se z výměry 292 tisíc hektarů sklidilo 880 tisíc tun řepky.

Sklizeň cukrovky naopak dosáhne 3,996 milionu tun, meziročně o 8,8 procenta více. Výnos by se měl zvýšit o přibližně šest procent na 65,26 tuny na hektar. (pel)