Kvůli zhoršující se epidemické situaci ministerstvo zdravotnictví chystá změny některých protikoronavirových opatření. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Pandemie covidu-19 se v Česku nevyvíjí dobře, přiznal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Rostou počty nakažených i hospitalizovaných. Ministr proto přikázal zpřísnit kontroly, jak se dodržují protikoronavirová opatření. Zkrátí se doba platnosti testů i karantény.

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové proběhnou dvě až tři rozsáhlé kontrolní akce na území celého Česka.

„Musím bohužel konstatovat, že epidemie se nevyvíjí úplně dobrým směrem. Čísla jsou rostoucí ve všech indikátorech. V tuto chvíli se pohybujeme na realistické křivce, počty nakažených, ale i hospitalizovaných rostou,” zhodnotil Vojtěch na tiskové konferenci.

V Česku bylo ve čtvrtek zjištěno 1 534 nově nakažených koronavirem. Jedná se o nejvyšší počet od 11. května, kdy laboratoře odhalily 1 691 případů.

Roste také počet hospitalizovaných s covidem-19. Podle dat platných k 15. říjnu je v nemocnici s koronavirem 448 lidí.

Celkově bylo v ČR očkováno již 6 121 718 osob (57,2 procenta populace – k 1. 1. 2021 bylo podle dat ČSÚ v ČR 10 701 777 osob), z toho u 6 018 291 osob (56,2 procenta) bylo očkování již dokončeno.

Vojtěch rovněž apeloval na veřejnost, že se blíží období respiračních chorob, a pokud se nezvýší proočkovanost, tak se situace v nemocnicích může zhoršovat.

Kvůli zhoršující se situaci ministerstvo zdravotnictví chystá změny některých opatření.

Zkrátí se doba platnosti testů, a to u antigenních testů ze 3 dnů na 1 den, u PCR testů pak ze 7 dnů na 3 dny.

Kromě toho ale dojde také ke zkrácení karantény, která je nyní stanovena na 14 dní. Nově ji bude v případě negativního PCR testu možné ukončit po týdnu.

Od loňského 1. března, kdy byli v Česku zaznamenáni první nakažení koronavirem, bylo celkem potvrzeno zhruba 1 705 971 případů covidu-19. (pel)