Lídři G20 schválili reformu daňového systému. Globální daň bude nejméně 15 procent. (Ilustrační foto)

Vedoucí představitelé financí tvořících skupinu největších ekonomik světa G20 schválili reformu daňového systému. Ta mj. počítá se zavedením globální daně, která má být nejméně 15 procent. 

Zavázali se také, že se vyhnou příliš rychlému omezování rozpočtových opatření na podporu hospodářského růstu a zároveň budou bedlivě sledovat inflaci.

Rovněž představitelé G20 slíbili, že v příštích měsících budou řešit nedostatek vakcín a dalších prostředků pro boj s pandemií nemoci covid-19 v zemích s nižšími příjmy.

Dosažení dohody o reformě mezinárodního daňového systému ohlásila v minulém týdnu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Nadnárodní firmy budou od roku 2023 podléhat minimální daňové sazbě ve výši 15 procent.

Dohoda podle OECD zajistí, aby velké podniky odváděly „spravedlivou část daní“ všude tam, kde podnikají a vytvářejí zisky.

Předpokládá se díky uvedené dohodě by státy mohly celkově získat dodatečné daňové příjmy ve výši až 150 miliard dolarů (3,3 bilionu korun) ročně.

Dohoda by měla vést rovněž k přesunu daní v hodnotě přes 125 miliard dolarů do zemí, kde nadnárodní podniky vytvářejí zisky. (pel)