Prezident Miloš Zeman chce údajně pověřit sestavením vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) jako předsedu nejsilnější strany. (Ilustrační foto)

Prezident Miloš Zeman chce údajně pověřit sestavením vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) jako předsedu nejsilnější strany. Hlava státu to podle Babiše opakovaně potvrdila na jejich nedělení schůzce, než byl prezident převezen do nemocnice.

Informovala o tom Česká televize.

Babiš zároveň uvedl, že po volbách oslovil vítěze voleb, lídra koalice SPOLU Petra Fialu s nabídkou k vyjednávání o vládě. Nebyla ale přijata

„V neděli, když jsem mluvil s panem prezidentem, tak mluvil o tom, že když nastane ta chvíle, tak mě osloví, opakovaně to říkal a je na mě, jestli to pověření přijmu,“ uvedl Babiš.

Zemana odvezla sanitka ze zámku v Lánech v neděli krátce po poledni, chvíli po setkání s premiérem Babišem.

Hrad opět jeho zdravotní stav utajuje.

Ředitel nemocnice a Zemanův ošetřující lékař Miroslav Zavoral uvedl, že nemá prezidentův souhlas se zveřejněním diagnózy. Řekl pouze, že Zeman je hospitalizován v souvislosti s chronickým onemocněním, se kterým ho léčí.

Nyní podle mluvčí nemocnice Jitky Zinke prezidentův stav stabilizovaný a leží na klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny, kde o něj pečuje tým zdravotníků specializovaných na intenzivní péči.

Prezident podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi.

Ovčáček přitom naopak v neděli webu Lidovky.cz sdělil, že Babiš od prezidenta pověření k jednání o sestavení příští vlády nezískal.

„Ano, toto mohu potvrdit. O tom bychom informovali standardní cestou,“ citoval server Ovčáčka.

Babiš před volbami prohlásil, že kdyby ANO bylo v opozici, z politiky by odešel. Po vyhlášení výsledků však řekl, že ve sněmovně určitě zůstane, i pokud skončí hnutí ANO v opozici. Bude prý sledovat, jak jeho oponenti v čele s předsedou ODS Petrem Fialou plní své sliby.

Jaroslav Faltýnek navíc dnes uvedl, že hnutí ANO nebude blokovat předání moci a zamíří do opozice.

Přestože Andrej Babiš hovoří o tom, že ho prezident Zeman pověří sestavováním vlády, zároveň se jasně nevyjádřil, jak má v plánu se zachovat – zda bude usilovat o funkci premiéra, nebo skončí v opozici.

„Nevím, zeptejte se mě, až mě pověří. My určitě nebudeme brzdit žádné demokratické procesy. Chováme se velice konstruktivně. Když mě pan prezident pověří, tak vám řeknu svoje stanovisko,“ řekl. (pel)

Babišovo ANO uznalo porážku a nemožnost sestavit vládu. Hnutí zamíří do opozice

Babiš nepočítal, že ANO prohraje: Nevzdává se a chce zlanařit SPOLU

Volby těsně vyhrála koalice SPOLU. Babiš byl poražen. Pirátští kandidáti vykroužkováni