Francie zakáže od ledna 2022 prodej ovoce a zeleniny balené v plastu. Prodejci si stěžují, že je to moc narychlo. (Ilustrační foto)

Francie ve snaze omezit plastový odpad od ledna 2022 zakáže plastové obaly na téměř veškeré ovoce a zeleninu. Tamní prodejci si však stěžují, že úřady zákaz vyhlašují příliš narychlo. 

Podle ministerstva životního prostředí se zákaz bude týkat třiceti druhů ovoce a zeleniny, které od začátku příštího roku nebudou moci být prodávány v plastových obalech.

Seznam obsahuje třeba jablka, banány, pomeranče, rajčata, pórek nebo lilek.

„V každodenním životě používáme nehorázné množství plastů na jedno použití. Zákon o cirkulární ekonomice má za cíl omezit používání vyhozeného plastu a podpořit jeho nahrazení jinými materiály nebo opakovaně použitelnými a recyklovatelnými obaly ,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Podle jeho odhadů se ve Francii prodává asi 37 procent veškeré zeleniny a ovoce v plastových obalech. Očekává se, že po zavedení opatření se v zemi použije asi o miliardu méně kusů jednorázových plastů.

Předsedkyně francouzské federace prodejců ovoce Francoise Rochová však upozornila, že přechod na kartonové obaly bude v tak krátkém časovém termínu náročný.

„Prodávat plodiny bez obalu je také komplikované, jelikož řada zákazníků se ovoce dotýká a lidé nechtějí, aby jim na jejich ovoce sahali další zákazníci,“ řekla.

Nový zákaz je součástí rozsáhlého plánu francouzské vlády na eliminaci plastů. Od roku 2021 jsou v zemi zakázána plastová brčka, kelímky a příbory stejně jako polystyrenové obaly na jídlo.

Veřejná místa navíc budou muset být od roku 2022 vybavena veřejnými pítky, aby se omezilo používání plastových lahví. Úřady tak chtějí docílit, aby si lidé nekupovali balenou vodu. (pel)