SPOLU pohrozila Babišovi, že v případě pověření Babiše k prvnímu pokusu nezíská hnutí ANO post místopředsedy sněmovny, na který má jako nejsilnější poslanecký klub právo. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a lidovci) chce jako vítěz voleb první pokus na sestavení nové vlády. Stejné ambice však má i Babišovo hnutí ANO, které v přepočtu na mandáty získalo 72 křesel oproti 71 mandátům SPOLU. „Fialovci“ proto Babišovi pohrozili, že v případě pověření Babiše k prvnímu pokusu nezíská hnutí ANO post místopředsedy sněmovny. 

Informoval o tom server Aktuálně.cz.

„Úspěch se počítá na mandáty a my máme o jeden víc. Vítězem je hnutí ANO. Vítěz voleb by měl mít právo a možnost na první pokus. Koalice jsou dál než my, ale to nic nemění na tom, že ANO by to mělo zkusit,“ řekl v neděli v televizi Prima.

Přestože hnutí ANO chybělo k vítězství zhruba 36 tisíc hlasů, v počtu mandátů v parlamentu vede o jednoho poslance.

Koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a lidovci) chce však jako vítěz voleb první pokus na sestavení nové vlády. Postoj opírá o většinu 108 křesel ve sněmovně.

Stejné ambice však má i Babišovo hnutí ANO, které v přepočtu na mandáty získalo 72 křesel oproti 71 mandátům SPOLU.

SPOLU proto Babišovi pohrozila, že v případě pověření Babiše k prvnímu pokusu nezíská hnutí ANO post místopředsedy sněmovny, na který má jako nejsilnější poslanecký klub právo.

Podle informací Aktuálně.cz by v krajním případě demokratické koalice mohly zablokovat Babišovu hnutí ANO získání předsednických křesel v jednotlivých výborech.

Ustavující schůze nové Poslanecké sněmovny se může sejít nejdříve jeden den po uplynutí předchozího volebního období sněmovny, které skončí 21. října.

Pokud prezidentu Miloši Zemanovi jeho zdravotní indispozice nedovolí svolání zasedání, nová sněmovna se musí sejít 8. listopadu. Až teprve po zvolení nového předsedy podá stávající vláda Andreje Babiše demisi. (pel)

Babiš odvolal, co slíbil: Ve sněmovně zůstane i v opozici. Chce špiclovat Fialu

Babiš nepočítal, že ANO prohraje: Nevzdává se a chce zlanařit SPOLU

Volby těsně vyhrála koalice SPOLU. Babiš byl poražen. Pirátští kandidáti vykroužkováni