Sněmovna schválila zmrazení platů vrcholných politiků na dalších 5 let. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Platy vrcholných politiků zůstanou nejspíš příštích 5 let stejné. Poslanci schválili zmrazení jejich platů a náhrad až do roku 2026. Návrh se na poslední chvíli před volbami snaží prosadit menšinová vláda ANO a ČSSD. Novela ale musí ještě projít Senátem. Poté ji dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. 

Pokud by nebyla přijata, odměny ústavních činitelů by od ledna vzrostly podle předběžných údajů zhruba o 6 procent.

„Pokud bychom to neudělali, platy se od ledna skokově zvýší, a to by bylo v současné situaci skutečně skandální,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Sněmovna na mimořádné schůzi zmrazení schválila zrychleně už v úvodním kole hlasy 133 ze 134 přítomných poslanců.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO), že tento návrh považuje za naprosto oprávněný a nezbytný.

„Z hlediska státního rozpočtu zmrazení platů ústavních činitelů do roku 2026 nepředstavuje převratnou finanční úsporu. Kumulativně hovoříme o zhruba 727 milionů korun. Stojím si ale za tím, že takový krok bude mít zásadní symbolický a psychologický rozměr,“ napsala na Twitter.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) krok označila za předvolební tah.

„Hnutí ANO to dělá před volbami. Já jsem to chtěla řešit v květnu, pan premiér to nezařadil na pořad vládní schůze. Teď před volbami se to projednává. To je náhodička. V květnu to nešlo, teď to hoří,” uvedla Maláčová.

„Nemohu si odpustit to, že je to potěmkinovský návrh. Pan premiér svým návrhem na zrušení superhrubé mzdy zvýšil politikům platy a pak se tady tři dny před volbami prsí, jak to politikům nandá, když to zmrazí,” míní pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

V loňském roce šlo ze státní pokladny na platy ústavních činitelů 538 miliardy korun. Letos státní rozpočet počítá s částkou o 83 milionů nižší.

Základní měsíční plat poslance a senátora dnes činí 90 800 korun měsíčně. Místopředsedové parlamentních komor berou stejně jako vládní ministři 173 200 korun měsíčně.

Předsedové Sněmovny a Senátu, stejně jako předseda vlády, pobírají měsíčně 243 800 korun. Základní plat prezidenta bude i nadále činit 302 700 korun. (pel)