Americká automobilka Tesla musí svému bývalému černošskému zaměstnanci zaplatit téměř 3 miliardy jako odškodnění za práci v rasistickém prostředí.(Ilustrační foto: Redakční koláž)

Americká automobilka Tesla podnikatele Elona Muska musí svému bývalému černošskému zaměstnanci zaplatit více než 130 milionů dolarů (2,8 miliardy korun), protože nezabránila rasovým nadávkám na pracovišti vůči zmíněnému pracovníkovi. 

Podle rozhodnutí soudu výrobce elektromobilů neprovedl přiměřené kroky, aby zabránil rasovému obtěžování agenturního pracovníka Owena Diaze. Ten pracoval v letech 2015 a 2016 jako operátor výtahu v továrně Tesly ve Fremontu.

Diaze spolu s jeho dalšími černošskými kolegy měli zaměstnanci Tesly urážet například slovy: „Vrať se do Afriky“. Na toalety či jinde byly nasprejovány urážlivé graffiti nápisy.

Podle jeho obhájců se případ mohl pohnout kupředu jen proto, že Diaz nepodepsal jednu z povinných arbitrážních dohod společnosti Tesla, které podnik používá k tomu, aby nutil zaměstnance řešit spory bez veřejného procesu.

Společnost Tesla ve zprávě zaměstnancům uvedla, že soud se zabýval rasovými nadávkami, které padaly v továrně a rasistickými graffiti nasprejovanými na toaletách. Uvedla také, že Diaz si na obtěžování třikrát stěžoval a že firma pokaždé zakročila.

Jak připomněla média, v souvislosti s rasismem na pracovišti Tesla prohrála letos v květnu další spor s bývalým zaměstnancem. Tomu musela vyplatit 1 milion dolarů (22 milionů korun).

Podle loni zveřejněné zprávy vyšlo najevo, že černošští zaměstnanci tvoří jen 4 procenta vedoucích pracovníků ve firmě. Černoši podle ní také představují v celých Spojených státech jen asi 10 procent zaměstnanců Tesly. (pel)