Prezident Biden podepsal dočasný rozpočet, který zajistí financování vlády a zatím tak zachrání USA před bankrotem. (Ilustrační foto)

Spojené státy se zatím bankrotu vyhnuly. Prezident Joe Biden podepsal dočasný návrh rozpočtu, který zajišťuje financování federální vlády do 3. prosince. Kongres návrh zákona schválil na poslední chvíli – jen pár hodin před půlnocí, než by vypršela lhůta, kdy by vládě ve státní pokladně došly peníze. 

Kromě prodloužení financování vlády zajišťuje zákon rovněž pomoc pro oblasti silně zasažené letošní sezónou hurikánů, požáry a jinými přírodními katastrofami.

Součástí je také opatření na pomoc uprchlíkům z Afghánistánu, kterých USA po stažení vojsk ze země přijaly desetitisíce.

Kongres přitom návrh zákona schválil na poslední chvíli kvůli sporu demokratů a republikánů – jen pár hodin před půlnocí, než by vypršela lhůta, kdy by vládě ve státní pokladně došly peníze.

Ministryně financí Janet Yellenová varovala, že pokud se nepodaří toto omezení zrušit, přestanou být USA schopné splácet svůj státní dluh kolem 18. října.

Spojené státy by tak poprvé v historii nebyly schopny dostát svým závazkům. To by podle odborníků znamenalo ekonomickou katastrofu globálních rozměrů.

Demokraté v Senátu nejprve spojovali hlasování o prodloužení federálního rozpočtu s hlasováním o dluhovém limitu, s tím však nesouhlasili republikáni a v úterý návrh zákona obsahujícího dočasný vládní rozpočet i pozastavení federálního „dluhového stropu“ do prosince 2022 zablokovali.

Šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer pak ve čtvrtek předložil prodloužení federálního financování samostatně a řada republikánů tento návrh podpořila. Následně rozpočtový zákon schválila Sněmovna reprezentantů. (pel)

Bidenově Americe došly peníze: USA hrozí v říjnu bankrot, pokud nezvýší svůj limit půjček