Rozpočtu Spojených států hrozí už v říjnu bankrot, pokud Kongres neschválí zvýšení federálního limitu půjček. (Ilustrační foto)

Rozpočtu Spojených států hrozí letos v říjnu bankrot, pokud Kongres nezvýší federální limit půjček. Reálně tak hrozí, že ve státní kase USA už příští měsíc dojdou peníze. Varovala před tím ministryně financí Janet Yellenová. Spojené státy by tak poprvé v historii nebyly schopny dostát svým závazkům. To by podle odborníků znamenalo katastrofu globálních rozměrů. 

Upozornil na to server i Dnes.cz.

„Mimořádná opatření, která ministerstvo financí dočasně používá k financování vlády od 1. srpna, budou vyčerpána příští měsíc,“ upozornila Yellenová v dopise zástupcům Kongresu.

Dodala, že přesný termín kdy k tomu dojde, zatím není známý, ale „nejpravděpodobnějším výsledkem“ je, že státní pokladna bude během října „vyčerpána“.

„Zpoždění, které zpochybňuje schopnost federální vlády dostát všem svým závazkům, by pravděpodobně způsobilo nenapravitelné škody na americké ekonomice a globálních finančních trzích,“ doplnila Yellenová.

Hrozí však navíc, že navýšení limitu by mohli zablokovat republikáni, kteří odmítají plány administrativy prezidenta Joea Bidena na masivní utrácení.

Odmítají totiž chystaný rekordní balík v hodnotě 3,5 bilionu dolarů, kterým chce Bidenova administrativa řešit změny klimatu, posílit vzdělávání či rozšířit sociální služby pro seniory a děti.

Yellenová v té souvislosti napsala, že  i „čekání na poslední chvíli na odvrácení krize limitů dluhu by mohlo způsobit vážné poškození důvěry podniků a spotřebitelů, zvýšení nákladů na krátkodobé půjčky pro daňové poplatníky a negativní dopad na úvěrový rating USA“.

Spojené státy by tak poprvé v historii nebyly schopny dostát svým závazkům. To by podle odborníků znamenalo katastrofu globálních rozměrů.

Jak připomněl server, bez navýšení limitu nebude moci americké ministerstvo financí získávat peníze vydáváním dluhopisů.

S omezenými příjmy by muselo volit mezi vyplácením mezd státních zaměstnanců, sociálních dávek a platbami úroků státního dluhu. Pokud by se rozhodlo neplatit úroky, znamenalo by to v podstatě státní bankrot. (pel)