Babiš během svých premiérských let zchudl o 43 miliard korun. (Ilustrační foto)

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš za dobu v premiérském křesle zchudl o 43 miliard korun. Disponuje majetkem čítajícím 68 miliard korun. V žebříčku miliardářů zveřejněném týdeníkem Euro se propadl z 2. až na 6. místo. Nejbohatším Čechům a Slovákům letos vládne vdova po zesnulém miliardáři Petru Kellnerovi, správkyně jeho majetku a očekávaná dědička Renáta Kellnerová. 

Upozornil na to ekonom Lukáš Kovanda.

V době Babišova nástupu do premiérské funkce, v druhé polovině roku 2017, týdeník Euro vyčísloval jeho majetek na 111 miliard korun. I tehdy, stejně jako dnes, započítával do Babišova majetku holding Agrofert.

Týdeník to zdůvodnil tak, že „převod akcií na svěřenské fondy je podle nás ‚účelovka‘ a za reálného vlastníka Agrofertu nadále považujeme Andreje Babiše osobně.“

Podle Kovandy je pokles ziskovosti Agrofertu je klíčovým důvodem letošního premiérova zchudnutí, jehož meziroční rozsah představuje 3 miliardy korun.

Zmínil dále, že během svého působení v roli premiéra ale Babiš celkově zchudnul o 43 miliard korun, tedy o částku mezi podobně situovanými miliardáři v daném období nebývalou a nadprůměrnou.

O její nadprůměrnosti podle Kovandy svědčí to, že se v letech 2017 až 2021 propadl ze 2. na 6. místo žebříčku tuzemských miliardářů.

Žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků, který sestavuje týdeník Euro, letos poprvé vévodí žena, vdova po zesnulém miliardáři Petru Kellnerovi a očekávaná dědička Renáta Kellnerová, jejíž majetek odhaduje Euro na 250 miliard korun.

Ve srovnání s předchozím žebříčkem, sestavovaným v roce 2019, to znamená pokles o 20 miliard korun

Druhým nejbohatším člověkem z České republiky je realitní magnát a vlastník CPI Property Group Radovan Vítek, který si polepšil o 9 miliard korun na 98 miliard korun.

Na třetím místě se umístil majitel Evropského průmyslového holdingu Daniel Křetínský s majetkem 83 miliard korun.

Vyšplouchl tak majitele finanční skupiny KKCG Karla Komárka, který disponuje majetkem 80 miliard korun.

Pětici uzavírá s majetkem v odhadované hodnotě 72 miliard korun bratislavský rodák Patrik Tkáč. (pel)