Čínská centrální banka zakázala všechny kryptoměnové transakce. (Ilustrační foto)

Čínská centrální banka označila všechny kryptoměnové transakce za nezákonné a zakázala je. Kurzy třech největších kryptoměn na oznámení reagovaly prudkým propadem. Bitcoin klesl o téměř 8 procent. 

Čína se už letos na jaře rozhodla omezit kryptoměnové transakce. Je přitom zemí, kde se digitální měny nejčastěji těží. V současnosti se tato země podílí na těžbě bitcoinů v globálním měřítku více než 75 procenty.

„Všechny kryptoměny nejsou zákonnými platidly a nesmí být v oběhu,“ uvedla čínská centrální banka.

V praxi to znamená, že veškeré kryptoměnové transakce, včetně služeb zahraničních burz pro obyvatele Číny, představují nezákonné finanční činnosti.

Peking tak chce potírat „spekulace s virtuálními měnami a související finanční aktivity“ s cílem „ochránit majetek lidí a udržet ekonomický, finanční a sociální řád“.

Banka zkritizovala negativní vlivy kryptoměn na finanční systém a jejich využívání při praní špinavých peněz a další kriminalitě.

Kurzy třech největších kryptoměn na oznámení reagovaly prudkým propadem.

Ve 12:30 se bitcoin obchodoval za zhruba 42,5 tisíce USD (920 tisíc korun), během dvou hodin tak zlevnil o více než 5,5 procenta. Cena posléze klesla na 41,5 tisíce USD.

Ethereum kleslo z více než 3 100 USD na zhruba 2 800.

Na cenu kryptoměn negativně působí zásahy regulačních úřadů po celém světě.

Proti virtuálním, nestátním měnám vystupují také orgány EU. Evropský bankovní úřad opakovaně varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. (pel)