Spojené státy v roce 2022 přijmou 125 tisíc uprchlíků. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Americký prezident Joe Biden chce znovu zvýšit strop pro příjem migrantů na dvojnásobek proti letošnímu roku. Spojené státy tak v roce 2022 přijmou 125 tisíc uprchlíků. 

Limit 125 tisíc uprchlíků na fiskální rok 2022, který začíná v říjnu, bude znamenat 733% nárůst z historického minima 15 tisíc osob, který stanovil bývalý prezident Donald Trump před odchodem z funkce. 

Program se bude týkat výlučně migrantů, které dlouhodobě prověřovaly americké bezpečnostní a zpravodajské agentury v táborech OSN po celém světě, zda se smějí usadit v USA.

Biden už v kampani vyhlašoval pomoc utečencům a zmírnění protiimigračních pravidel zavedených předchozí Trumpovou administrativou. Jeho plány se však postupně hroutí.

Stávající uprchlický strop pro rok 2021, který byla Bidenova administrativa nucena zvýšit na 62 500 míst letos na jaře po kritice z řad demokratických spojenců, i tak nejspíš nebude splněn, protože za posledních 11 měsíců bylo do USA dosud přijato pouhých 7 637 uprchlíků.

Toto číslo přitom nezahrnuje desítky tisíc Afghánců přijatých do země v posledních týdnech.

Podle oznámení Kongresu plánuje Bidenova administrativa distribuovat 40 tisíc uprchlických míst pro Afriku, 35 tisíc pro Blízký východ a jižní Asii, 15 tisíc pro východní Asii, 15 tisíc pro Latinskou Ameriku a Karibik, 10 tisíc pro Evropu a Střední Asii a 10 tisíc nepřidělených míst.

Během roku 2022 budou USA „věnovat zvláštní pozornost“ přesídlování Středoameričanů prchajících před násilím, LGBTQ uprchlíkům, Afgháncům, kteří pracovali pro americké organizace, ohroženým Ujgurům, hongkongským disidentům a uprchlíkům z Barmy.

Podle agentury OSN pro uprchlíky je v současné době na celém světě 26,4 milionu uprchlíků, z nichž zhruba polovinu tvoří děti. (pel)

Biden nakonec zvedne strop pro přijímání uprchlíků z 15 tisíc na téměř 63 tisíc

Bidenova migrační politika se hroutí: Nezvládá plnit sliby. Uprchlická centra praskají ve švech