Migrační politika amerického prezidenta Joe Bidena se hroutí. Nezvládá plnit sliby z předvolební kampaně a v detenčních centrech se hromadí nezletilí uprchlíci. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Migrační politika amerického prezidenta Joe Bidena, který už v kampani vyhlašoval pomoc utečencům a zmírnění protiimigračních pravidel zavedených předchozí Trumpovou administrativou, se hroutí. Po zablokování vymáhání 100denního zákazu deportací texaským soudem bylo další ránou ukončení praktiky vyhošťování nezletilých uprchlíků bez doprovodu, které přispělo k přeplnění detenčních center pohraniční stráže na jihu Spojených států. 

Bílý dům letos ani nestihne zvednout strop pro přijímání uprchlíků z rekordně nízké hodnoty 15 tisíc stanovené Donaldem Trumpem.

Jak navíc upozornila zahraniční média, Biden zatím ani nepředložil plán na zvládání přílivu azylantů nad rámec návrhů, aby se vynaložily miliardy dolarů na potlačení základních příčin tohoto jevu ve střední Americe

Počet lidí, kteří se snaží ilegálně dostat do Spojených států, od listopadového Bidenova vítězství raketově stoupá.

Kromě toho přibývá také nezletilých uchazečů o azyl, kteří se spoléhají na vyšší ochranu před rychlým vypovězením zpět za hranici.

Jsou dokonce známy i případy, kdy rodiče přehodí své malé děti jen přes hraniční plot a nechají je napospas svému osudu, přičemž počítají s tím, že se o potomky postarají americké úřady.

Biden hned první den ve funkci zastavil stavbu zdi na hranici s Mexikem, která měla zabránit pronikání ilegálních migrantů, pašeráků drog a zločinců z Mexika do Spojených států.

Pozastaveny byly deportace ze země. Zrušen byl i zákaz cestování z muslimských zemí.

Už dříve pak nově zvolený prezident představil návrh nového přistěhovaleckého zákona. Ten mimo jiné počítá s rychlejším získáním amerického občanství.

Žadatelé o azyl by navíc už nemuseli čekat na mexické straně hranice, ale během řízení by mohli být v USA.

Někteří však varovali, že nekontrolovatelný nápor migrantů by mohl ohrozit celou Bidenovu plánovanou reformu imigračního systému, jejímž cílem je umožnit získat občanství 11 milionů přistěhovalců, kteří nyní žijí v USA nelegálně. (pel)

Biden pozval do USA migranty. Tisíce běženců z Latinské Ameriky se už vydaly na pochod

Biden dál otevírá dveře přistěhovalcům. Zrušil zákaz vydávání víz a zelených karet