Bidenovy USA nakonec zvedly strop pro přijímání uprchlíků z 15 tisíc na 62,5 tisíc.

Americký prezident Joe Biden nakonec zvedne strop pro přijímání uprchlíků z 15 tisíc na 62 500. Ještě minulý týden přitom Bílý dům tvrdil, že limit letos nestihne navýšit. Rozhodnutím ponechat nižší limit ale zaskočil své spojence a vyvolal kritiku mezi demokratickými zákonodárci a aktivisty za práva uprchlíků. 

„Je důležité podniknout toto opatření dnes, abychom odstranili jakékoli přetrvávající pochybnosti v myslích uprchlíků z celého světa, kteří tolik trpěli a kteří úzkostlivě čekají na začátek svého nového života,“ uvedl Biden.

Jeho předchůdce Donald Trump nastavil limit jen na 15 tisíc.

Biden už v kampani vyhlašoval pomoc utečencům a zmírnění protiimigračních pravidel zavedených předchozí Trumpovou administrativou. Jeho plány se však postupně hroutí.

Krátce po svém nástupu slíbil posílit program právě přijímání běženců. Rozhodnutím ponechat nižší limit ale zaskočil své spojence a vyvolal kritiku mezi demokratickými zákonodárci a aktivisty za práva uprchlíků.

Podle Bidenem stanoveného klíče budou moci USA nově přijmout 22 tisíc uprchlíků z Afriky, 6 tisíc z východní Asie, 4 tisíce z Evropy a střední Asie, 5 tisíc z Latinské Ameriky a oblasti Karibiku, 13 tisíc z jižní Asie a 12,5 tisíce míst bude rezervních a bude je možné využít podle potřeby.

Biden však zároveň pochybuje o tom, že Spojené státy budou schopny přijmout 62 500 uprchlíků do 30. září, kdy končí stávající fiskální rok, či zda se podaří naplnit kvótu 125 tisíc uprchlíků v příštím roce. (pel)

Bidenova migrační politika se hroutí: Nezvládá plnit sliby. Uprchlická centra praskají ve švech

Biden pozval do USA migranty. Tisíce běženců z Latinské Ameriky se už vydaly na pochod