Státní rozpočet ČR letos nakonec skončí schodkem 400 miliard Kč, odhadla Schillerová. (ilustrační foto)

Státní rozpočet ČR letos nakonec skončí schodkem 400 miliard Kč, odhadla ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Platný zákon o státním rozpočtu na rok 2021 počítá s deficitem 500 miliard. I kdyby aktuální předpověď ministryně Schillerová vyšla, bude rozpočtový schodek za letošní rok vyšší než v loňském, koronavirovém roce.

Ministryně financí Alena Schillerová v pořadu ČT odhadla, že schodek státního rozpočtu za celý letošní rok skončí zřejmě kolem 400 miliard korun.

Zákon o státním rozpočtu na letošní rok uzákoňuje deficit ve výši 500 miliard.

Podle Schillerové od května letošního roku tempo růstu postupně schodku klesá. Konečný deficit by se měl proto pohybovat kolem 400 miliard.

„Ještě ale uvidíme. Roli sehrají především investice,” podotkla Schillerová.

I kdyby nová predikce ministryně financí vyšla, bude deficit na konci roku vyšší než vloni. V roce 2020 stát hospodařil účtu se schodkem 367,4 miliardy korun.

Letošní schodek rozpočtu by se podle předpokladu ministryně financí měl ve zbývající části letošního roku zvýšit o zhruba 100 miliard korun.

Ke konci srpna podle dosáhl schodek 298,1 miliardy korun. Šlo o nejhorší srpnový výsledek od vzniku České republiky. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Deficit státního rozpočtu ČR stoupl v srpnu o téměř 19 miliard. Překročil už 298 miliard