Armáda zaplatí za nová děla Nexter 8,5 miliardy korun. Výsledná cena je tak vyšší o 40 procent proti původním plánům. (Ilustrační foto)

Ministerstvo obrany zaplatí za nová děla pro českou armádu od francouzské firmy Nexter Systems za 8,52 miliardy korun s DPH. Informoval o tom šéf resortu Lubomír Metnar (ANO) na Twitteru. Cena je proti původnímu předpokladu vyšší zhruba o 40 procent. 

„Další důležitý krok v modernizaci Armády ČR. Vládu jsem dnes informoval, že nákup 52 nových francouzských děl Caesar je připraven. Nahradí staré houfnice DANA. Smlouvu chceme podepsat do konce září. Na zakázce se 40 procenty budou podílet české firmy,“ napsal Metnar.

Nová děla nahradí samohybné houfnice DANA. Za 52 děl Caesar, která budou odpovídat ráži využívané v NATO, by mělo zaplatit podle původních předpokladů asi 6 miliard korun. Výsledná cena 8,5 miliardy je tak proti původnímu předpokladu vyšší zhruba o 40 procent.

První čtyři děla pro Armádu ČR budou kompletována ve Francii, zatímco zbývajících 48 kusů bude kompletováno českými podniky přímo v České republice.

Těžké kolové podvozky Tatra se znakem náprav 8×8 a pancéřovou kabinou dodají společnosti českého holdingu Czechoslovak Group, které zároveň zajistí i vlastní kompletaci houfnic v ČR.

„Účast českého průmyslu na celkovém objemu dodávek pro nás byla zásadní od prvopočátku. A splněna bude v plném rozsahu ve výši 40 procent hodnoty zakázky. Pro stát a armádu to znamená vysokou míru bezpečnosti dodávek, pro domácí průmysl pak skvělé nové příležitosti,“ uvedl ministr Metnar.

Ministerstvo původně chtělo smlouvu na nákup děl podepsat do konce loňského roku, termín byl kvůli jednáním o ceně a dalším náležitostem smlouvy posunut. (pel)