Ministři financí zemí Evropské unie odsouhlasili český Národní plán obnovy, prostřednictvím kterého může ČR čerpat miliardy na obnovu ekonomiky po pandemii. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Česko dostane z fondu obnovy 180 miliard korun na oživení ekonomiky po koronavirové krizi. Ministři financí členských zemí odsouhlasili český Národní plán obnovy. ČR však peníze dostane, až vyřeší premiérův střet zájmů. 

Celkem může Česko letos v rámci předfinancování projektů získat až 13 procent z této částky, zbytek pak dostane v následujících letech.

Pokud však chce ČR inkasovat celý svůj podíl z fondu, musí podle Evropské komise lépe ošetřit problematiku možných střetů zájmů vrcholných politiků.

EU stanovila celkem 11 kritériích pro využití investic. Mimo jiné má více než třetina peněz jít na klimaticky šetrné projekty, pětina pak na digitalizaci.

Babišova vláda schválila Národní plán obnovy v polovině května. Počítá s investicemi za zhruba 200 miliard korun, zhruba 20 miliard hodlá čerpat v podobě výhodných úvěrů od EU.

Strategie je rozdělena na 6 hlavních oblastí. Nejvíce peněz, zhruba 91 miliard korun, poputuje na infrastrukturu a tzv. zelenou transformaci. Další peníze zamíří na digitalizaci, vzdělávání a trh práce, vývoj a inovace, podporu podnikání a zdraví.

Největšími příjemci peněz z fondu mají být Itálie a Španělsko, které jako země nejvíce zasažené loňskou první vlnou pandemie dohromady dostanou přes 260 miliard eur (6,7 bilionu korun).

Česko podle ministra průmyslu Karla Havlíčka (ANO) kritéria Bruselu splňuje, protože podíl klimatických projektů je 41 procent, výdaje na digitální transformaci budou 23 procent.

Plán však zkritizovala Hospodářská komora i zástupci některých ekologických organizací. (pel)