Nezaměstnanost v ČR klesla v červenci 2021 podle dat ČSÚ na 2,8 procenta. (Ilustrační foto)

Nezaměstnanost v ČR klesla v červenci roku 2021 podle dat ČSÚ na 2,8 procenta. Jde o meziroční pokles o 0,2 procentního bodu. V Evropské unii (EU) je Česká republika nadále zemí s nejnižší nezaměstnaností a drží si tak stabilně pozici premianta. 

Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Ekonomické oživení je patrné ze všech ukazatelů našeho pravidelného výběrového šetření pracovních sil. Příznivý trend sledujeme zejména u žen, kdy jejich zaměstnanost opět roste a nezaměstnaných rychleji ubývá. Počty odpracovaných hodin podnikateli jsou však stále nižší než v období před koronavirovou krizí,“ uvedl Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Že se ekonomické oživení pozitivně projevuje i na trhu práce, potvrdila i ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„V červenci klesla míra nezaměstnanosti na 2,8 procenta. Je to meziroční pokles o 0,2 procentního bodu. V Evropské unii je Česká republika nadále zemí s nejnižší nezaměstnaností,“ napsala Schillerová na Twitter.

Míra zaměstnanosti očištěná od sezónních vlivů dosáhla v červenci 74,4 procenta a oproti červenci 2020 se zvýšila o 0,2 procentního bodu.

Míra zaměstnanosti mužů po sezónním očištění činila 81,3 procenta, míra zaměstnanosti žen 67,2 procenta.

Podle dat zveřejněných Úřadem práce ČR zůstala nezaměstnanost v červenci na 3,7 procenta.

Nejmenší zastoupení lidí bez práce v EU zůstává podle Eurostatu v České republice, kde jich v červenci bylo stejně jako o měsíc dříve 2,8 procenta. Česko si tak stabilně drží pozici premianta. (pel)