Inflace v eurozóně vystoupala nejvýše od roku 2011. V srpnu 2021 vzrostly spotřebitelské ceny meziročně o 3 procenta. (Ilustrační foto)

Inflace v eurozóně vystoupala v srpnu 2021 na desetileté maximum. Podle odhadu Eurostatu roční míra inflace v 19 zemích, které používají měnu euro, vyskočila na 3 procenta. Za růst mohou hlavně zvyšující se ceny energií, které v eurozóně meziročně zdražily o 15,4 procenta.

Nejvíce ceny stouply v Estonsku, a to o 5 procent. Hned v závěsu je Litva s 4,9 procenty. V sousedním Lotyšsku se ceny zvýšily o 3,6 procenta.

Výrazně se zdražuje také v Belgii, meziročně o 4,7 procenta.

Mezi většími zeměmi eurozóny zaznamenaly obzvláště vysokou inflaci Německo, kde celková míra inflace v srpnu činila 3,4 procenta. Spotřebitelské ceny tam jsou nejvyšší od roku 2008.

Také Francie oznámila nejvyšší míru inflace za téměř 3 roky, a to 2,4 procenta.

Evropská centrální banka (ECB) přitom nezvládá plnit inflační cíl pro střednědobý horizont, který letos v červenci zvýšila na 2 procenta. Míra inflace v eurozóně v meziročním srovnání zrychlila v červenci na 2,2 procenta z červnových 1,9 procenta.

V posledním desetiletí se inflace v eurozóně držela převážně pod 2 procenty.

ECB podle aktuálních odhadů očekává, že inflace nedosáhne dvouprocentního limitu nejméně v příštích dvou letech. V letošním roce podle odhadů inflace vystoupí na 1,9 procenta. Příští rok však očekává její pokles na 1,5 procenta. (pel)