Šéf americké společnosti Apple Tim Cook získal přes 5 milionů akcií firmy jako součást odměny. Na prodeji vydělal přes 16 miliard. (Ilustrační foto)

Šéf americké technologické společnosti Apple Tim Cook získal přes 5 milionů akcií firmy jako součást odměny, na které se s podnikem domluvil, když před 10 lety přebíral vedení po Stevu Jobsovi. Podle záznamů americké Komise pro cenné papíry a burzy většinu prodal, celkem za více než 750 milionů USD (16,3 miliardy korun). 

Ocenění záviselo na tom, jak dobře si akcie Applu vedly ve srovnání s jinými firmami na akciovém indexu S&P 500, který zahrnuje největší veřejně obchodované společnosti v USA.

Za poslední 3 roky se investorům zhodnotily vklady o 191,83 procenta. Apple se díky tomu umístil na 13. příčce ve srovnání 442 společností. Cook tak nyní získal maximální možnou odměnu.

Od doby, co Tim Cook nastoupil v roce 2011 do čela firmy, vzrostla cena akcií Applu o 1 200 procent. Společnost stojící za iPhony, iPady a MacBooky má nyní tržní ocenění téměř 2,5 bilionu USD (54,3 bilionů korun) a je tak nejhodnotnější společností na světě.

Další odměny by měl Cook získat v roce 2026, většinu z nich opět v podobě akcií firmy s omezenými možnostmi prodeje. Jeho majetek nyní podle žebříčku agentury Bloomberg činí 1,5 miliardy USD. (pel)