Česku chybí ve státní kase peníze, ale z rozpočtové rezervy uvolní 65 milionů korun na pořádání finálového turnaje Poháru Billie Jean Kingové tenistek (někdejší Fed Cup) v ČR. (Ilustrační foto)

Česku chybí ve státní kase peníze, ale z rozpočtové rezervy uvolní 65 milionů korun na pořádání finálového turnaje Poháru Billie Jean Kingové tenistek (někdejší Fed Cup) v ČR. Schodek státního rozpočtu ČR se přitom v červenci 2021 prohloubil o dalších 15 miliard korun na 279,4 miliardy korun.

Informovala o tom na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Schváleno na vládě. Když dojde na pořádání BJKCup, někdejšího Fed Cupu, je to vždy tenisový svátek. Sport a zdravý životní styl přitom chceme podporovat. Po dohodě s Národní sportovní agenturou proto na jeho letošní organizaci z vládní rozpočtové rezervy jednorázově uvolníme 65 mil. Kč,“ napsala. 

Šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka následně oznámil, že schválení příspěvku na úhradu části pořadatelských nákladů českou vládou byl poslední krok před podpisem připravené smlouvy s Mezinárodní tenisovou federací (ITF).

Závěrečný turnaj Poháru Billie Jean Kingové se měl původně konat v Budapešti, ale v loňském roce byl úplně zrušen a letos byl kvůli koronavirové situaci odložen. Maďarské hlavní město se pořádání akce v květnu vzdalo.

Doplnil, že do Prahy přijede 12 nejlepších týmů a zápasy se budou vysílat ve 175 zemích.

Fed Cup se na Pohár Billie Jean Kingové přejmenoval v roce 2020 na počest dvanáctinásobné grandslamové vítězky a bojovnice za rovnost pohlaví a sociální spravedlnost. Kromě toho došlo ke zvýšení finanční odměny pro účastníky finálového turnaje na 18 milionů dolarů.

České tenistky patří v soutěži k nejúspěšnějším týmům poslední dekády. Od roku 2011 vybojovaly 6 ze svých 11 trofejí. Pět zbývajících titulů vybojovalo ještě Československo. Naposledy vyhrály stříbrný pohár po finále v Praze v roce 2018. (pel)