Růst průměrné úrokové sazby hypoték v červenci 2021 zrychlil, a to až na 2,23 procenta. (Ilustrační foto)

Hypotéky v Česku zdražily nejvíc za poslední 3 roky. V červenci 2021 jejich cena rostla nejrychleji od prosince 2018 na úrokovou sazbu 2,23 procenta. Jenže zvyšují se i ceny bytů, a tak je vlastní bydlení nedostupné pro stále větší počet lidí. Přibývá navíc i těch, kterým hrozí, že o bydlení přijdou, hlavně mezi seniory.

Data zveřejnilo Fincentrum Hypoindex.

Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex vzrostla o 10 bazických bodů na 2,23 procenta. Jde o největší nárůst průměrné sazby od prosince 2018, kdy sazba vzrostla o 13 bazických bodů na 2,91 procenta.

Zpráva dále upozornila, že vzhledem ke zpoždění, které hypoteční banky v posledních měsících nabraly při zpracování žádostí o hypotéku ještě s nižšími sazbami, je možné, že růst průměrné sazby hypoték ještě zrychlí. Většina bank totiž ve zvyšování nabídkových sazeb hypoték přitvrzuje.

„Do výše průměrné úrokové sazby již promlouvá i zvyšující se základní sazba ČNB. S ohledem na další srpnové zvýšení těchto sazeb se dá očekávat, že sazby hypoték i nadále porostou a postupně mohou atakovat hranici 3 procenta,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Česká národní banka (ČNB) zvýšila v letošním roce základní úrokové sazby již dvakrát. Po červnovém zasedání, kdy základní sazba vzrostla o 25 bazických bodu, rozhodli centrální bankéři v srpnu o nárůstu o dalších 25 bazických bodů na 0,75 procenta.

Většina bankovní rady se na posledním srpnovém zasedání navíc shodla, že je potřeba ve zpřísňování měnové politiky pokračovat, a to především kvůli vyšší inflaci. Základní sazba by se tak do konce roku mohla zvýšit ještě dvakrát, a to v září a v listopadu.

„Do červencových čísel se konečně promítly postupně se zvyšující sazby a tím klesající zájem o hypotéky. Nicméně banky stále ještě čerpají nashromážděné zásoby hypotečních žádostí a tak počty i objemy nových hypoték klesají jen pomalu,“ vysvětlil Sýkora.

Banky v červenci sjednaly 10 967 hypoték v celkovém objemu 35,261 miliardy korun.

Ve srovnání s rekordním březnem klesl objem poskytnutých hypoték téměř o 9,5 miliardy korun (počet o 3 434 hypoték) a meziměsíčně o více než 9,2 miliardy korun (počet o 3 212 hypoték).

Průměrná výše hypotéky vzrostla v červenci o více než 54 tisíc korun na 3 215 153 korun.

Za poslední rok se průměrná hypotéka zvýšila již o téměř půl milionu korun, a s tím klesá i dostupnost bydlení pro lidi.

Přibývá navíc i těch, kterým hrozí, že o bydlení přijdou, hlavně mezi seniory.

„Neustále rostoucí ceny nemovitostí logicky zvedají i průměrnou výši poskytnuté hypotéky, která se v červenci dostala opět na rekordní hranici. V této oblasti není na trhu jediný důvod, proč by se měl trend zvyšování cen nemovitostí zastavit nebo dokonce obrátit. A tak je možné, že za pár měsíců se dostaneme až k hranici 3,5 milionu korun,“ dodal Sýkora.

Fincentrum Hypoindex odhaduje, že letošní rok tak bude rekordní, přestože objemy poskytnutých hypoték již pomalu brzdí.

Za prvních sedm měsíců roku sjednaly banky hypotéky za 259,047 miliardy korun.

Hypoteční trh tak letos již překonal dosud rekordní loňský rok, kdy se objem poskytnutých hypoték vyšplhal za 12 měsíců na 254,023 miliardy korun.

Objem poskytnutých hypoték by se tak v letošním roce měl poprvé v historii dostat za hranici 300 miliard korun a možná i dál. Překazit by to neměl ani pokles produkce ve 2. pololetí. (pel)

Rostoucí krize bydlení v Česku: V bytové nouzi je až 166 tisíc lidí, ukázala zpráva iniciativy

ČNB nezkrotila inflaci: V Česku se bude ještě prudčeji zdražovat