Krize bydlení v Česku dál roste. V bytové nouzi je podle poslední zprávy iniciativy Za bydlení až 166 tisíc lidí, z toho až 51 tisíc dětí. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Krize bydlení v Česku dál roste. V bytové nouzi je podle poslední zprávy iniciativy Za bydlení až 166 tisíc lidí, z toho až 51 tisíc dětí. Oproti předchozí analýze se situace opět zhoršila.

V bytové nouzi se nachází téměř 35 až 62 tisíc domácností, v nichž vyrůstá v nevyhovujících podmínkách 20 až 51 tisíc dětí do 18 let.

Podle minulé analýzy z roku 2018 bylo v bytové nouzi asi 54 tisíc domácností. V nich žilo kolem 83 tisíc lidí, z toho 20,5 tisíce dětí.

Dalších 130 až 190 tisíc domácností s přibližně 100 tisíci dětmi je podle zveřejněného dokumentu ohroženo ztrátou bydlení.

Počet seniorů a seniorek v bytové nouzi pak roste. V bytové nouzi, nejčastěji v ubytovnách, již přebývá minimálně 5,5 tisíc seniorů ve věku 65 a více let.

Významná část seniorů se dostává do bytové nouze až ve stáří. V případě azylových domů to platí pro třetinu z jejich klientů starších 60 let.

Dalších 110 až 150 tisíc seniorských domácností, z nichž tři čtvrtiny jsou domácnosti osamělých seniorek, je zatíženo nadměrnými náklady na bydlení.

Další početnou skupinou jsou lidé, kteří sice nejsou v bytové nouzi, ale různým způsobem se jich dotýká nedostupnost bydlení. Může jít o páry, které si nemohou dovolit adekvátní bydlení a odkládají založení rodiny, nebo mladé lidi, kteří jsou kvůli nedostupnosti bydlení nuceni zůstávat u rodičů či ve spolubydlení.

Do této kategorie však patří i lidé s postižením nebo senioři, pro které není ve všech městech dost bezbariérových bytů. Řady lidí se taktéž dotýká diskriminace na trhu s bydlením.

Rozsah bytové nouze

Na základě zevrubné analýzy dat z informačních systémů MPSV, rozsáhlého zjišťování počtu obyvatel ubytovacích zařízení a Sčítání osob bez domova v České republice v roce 2019 je možné říci, že v azylových domech se nachází přibližně 5,7 tisíc lidí v přibližně 3,2 tisíc domácnostech.

V ubytovnách pak přebývá (nepočítaje krátkodobě pobývající pracovníky) 13 až 18 tisíc lidí, a to v 8 až 11 tisících domácnostech.

Ve vybraných institucích žije přibližně 5 až 7,6 tisíc, kteří jsou v bytové nouzi.

V přelidněném bytě či v bytě bez koupelny, kuchyně, tekoucí vody, elektřiny a dalších náležitostí přebývá podle zjištění expertů až 25 tisíc domácností.

Úplně bez střechy nad hlavou přežívá 11 až 17 tisíc lidí.

Nejvíce domácností v bytové nouzi, v absolutních číslech, se nachází v největších městech České republiky, tj. v Praze, Brně a Ostravě.

Dále se podle iniciativy potvrdilo, že bytovou nouzí jsou více zasaženy severní Čechy a severní Morava jako regiony s vyšším podílem obyvatel v tíživé sociální situaci.

Nadměrné náklady na bydlení

Podle mezinárodně platné metodiky stanovené Eurostatem trpí nadměrnými náklady na bydlení lidé v domácnostech, které vynakládají na bydlení více než 40 procent ze svých disponibilních příjmů.

V Česku je podle aktuálně zveřejněné zprávy iniciativou Za bydlení přibližně 290 až 350 tisíc domácností zatížených nadměrnými náklady na bydlení.

Téměř 4 z 10 domácností s nadměrnými náklady na bydlení pak představují seniorské domácnosti, kterých je v této situaci 110 až 150 tisíc.

Pokud se započtou i domácnosti současně ohrožené ztrátou bydlení, celkem v ČR trpí nadměrnými náklady na bydlení 420 až 540 tisíc domácností, ve kterých žije 760 až 900 tisíc lidí.

Ohrožení ztrátou bydlení či nadměrné náklady na bydlení se tak týkají 9 až 12 procent domácností v Česku.

Zpráva dále upozornila, že dostupnost nového bydlení je v Česku již několik let jedna z nejhorších v Evropě. Nový byt vyjde v ČR průměrně na 11,4 průměrného ročního platu, zatímco v sousedním Německu to je 5 průměrných ročních platů.

Výrazně lépe je na tom například i Anglie, kde vyjde nový byt v průměru na 6 ročních platů.

O mnoho lepší není situace podle iniciativy ani v případě nájemního bydlení. Mladí lidé tak jsou nuceni zůstat bydlet s rodiči nebo ve spolubydlení a odkládají založení rodiny, nebo nebo rodinu založí, ale kvůli tomu, že si nemohou dovolit pronajmout větší byt,
váhají s pořízením druhého dítěte. (pel)