Mobilní data v Česku patří k nejdražším v EU. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) se chystá regulovat ceny velkoobchodní ceny mobilních dat. (Ilustrační foto)

Mobilní data v Česku patří k nejdražším v Evropské unii (EU), i když se operátoři snaží nabízet výhodnější balíčky. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) má v plánu alespoň 3 roky regulovat ceny velkoobchodní ceny mobilních dat. Klíčová bude analýza trhu, která má být hotova na podzim. 

Oznámila to předsedkyně ČTÚ Hana Továrková na konferenci Information Security Summit.

Doplnila dále, že regulace by byla možná v případě, pokud by se ukázalo, že trh není dostatečně konkurenční. ČTÚ si od kroku slibuje další pokles cen dat pro koncové zákazníky.

Od roku 2011 do poloviny roku 2020 klesla podle Továrkové cena mobilních dat v Česku o 88 procent. S lepšími nabídkami dat v tarifech přišli v posledních měsících všichni operátoři. Přesto se ČR stále řadí mezi dražší země v rámci Evropy.

Deník E15 na začátku nedávno upozornil na nejnovější mezinárodní srovnání.

V červnu Evropská komise zveřejnila svou pravidelnou zprávu DESI 2020 (Digital Economy and Society Index). V indexu, který porovnával datové balíčky členských států z roku 2019, skončili operátoři z ČR třetí nejhorší.

„Zvážíme-li nabídku pouze mobilních datových tarifů, jsou na tom nejlépe Rumunsko, Švédsko a Finsko. Na Kypru, Slovensku a v Česku mají mobilní datové produkty naopak nejdražší,“ citoval server studii.

Podle loňského průzkumu KPMG využívá datový tarif v mobilním telefonu 64 procent zákazníků v ČR. Neomezená data však většina nechce, takový tarif si pořídí necelá desetina z nich. (pel)