Premiér Andrej Babiš (ANO) podal návrh na zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Premiér Andrej Babiš (ANO) požaduje zastavit trestní stíhání v dotační kauze týkající se farmy Čapí hnízdo, která byla součástí holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnosti s akciemi na majitele, a získala 50 milionovou evropskou dotaci pro střední a malé podniky, na kterou by jako součást kolosu Agrofert neměla nárok. Poté se vrátila zpět pod křídla Agrofertu. 

Upozornil na to server Aktuálně.cz, kterému informaci o návrhu na zastavení trestního stíhání potvrdil jeden z Babišových advokátů Michael Bartončík.

Poprvé navrhl policista Pavel Nevtípil podat na Babiše a další zainteresované obžalobu poprvé v dubnu 2019, jenže státní zástupce Jaroslav Šaroch téhož roku v září stíhání všech aktérů zastavil.

Tehdejší nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman později rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Babiše i někdejší členky představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Jany Mayerové zrušil.

Policie koncem letošního května znovu navrhla jejich obžalobu. O návrhu by měl státní zástupce rozhodnout do konce srpna.

Kromě Babiše je v tomto případě ještě stíhána také bývalá manažerka Agrofertu a zmíněné středočeské farmy Jana Mayerová. I její obhájce podle serveru iRozhlas.cz podal návrh na zastavení stíhání.

Společnost Farma Čapí hnízdo, dříve pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele.

V roce 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by neměla nárok, pokud by byla součástí holdingu Agrofert.

Po několika letech od získání eurodotace se však společnost opět vrátila pod Agrofert.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, poté vložil holding do svěřenských fondů.

V roce 2016 ve Sněmovně prohlásil, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. (pel)

Utajování zprávy o Čapím hnízdě bylo od ministerstva nezákonné, rozhodl soud

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se znovu prodlouží: Detektivové žádají pomoc v zahraničí