Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se opět protáhne, a nejspíš až do konce roku 2020. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, v níž jsou z dotačního podvodu obviněni premiér Andrej Babiš (ANO) a manažerka Agrofertu Jana Mayerová, se znovu protáhne. A to nejspíš až do konce letošního roku. Kriminalisté totiž požádali o právní pomoc v zahraničí.

Informovaly o tom servery iRozhlas.cz a Seznam Zprávy.

„Úkony budou prodlouženy zcela jistě, neboť jsou vyžádány právní pomoci v zahraničí, které dosud nebyly provedeny,“ uvedlo Městské státní zastupitelství v Praze pro iRozhlas.cz.

Aktuální lhůta přitom byla do konce srpna.

Žalobci neupřesnili, o jaké úkoly konkrétně jde.

Podle zjištění serveru SeznamZpravy vyšetřovatelé v září plánují výslech svědků v zahraničí. Kromě toho chtějí získat ještě další dokumenty, které by jim měly pomoci zpracovat vztahovou analýzu celé skupiny Agrofert.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch loni zastavil v kauze Čapí hnízdo stíhání všech obviněných včetně Babiše a jeho rodiny.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vloni v prosinci Šarochovo rozhodnutí o zastavení stíhání Babiše a jeho spolupracovnice Jany Mayerové v kauze Čapí hnízdo zvrátil.

Zastavení stíhání dvojice tehdy označil Zeman za předčasné a nezákonné. Naopak potvrdil zastavení stíhání Moniky Babišové, dcera Adriany Bobekové, švagra Martina Herodese a bývalého člena společnosti Josefa Nenadála. Podle Zemana se u nich nepodařilo prokázat zavinění.

Společnost Farma Čapí hnízdo, dříve pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele.

V roce 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by neměla nárok, pokud by byla součástí holdingu Agrofert.

Po několika letech od získání eurodotace se však společnost opět vrátila pod Agrofert.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, poté vložil holding do svěřenských fondů. (pel)