U Maroka se potopila loď s migranty, španělské úřady evidují nejméně 32 mrtvých. (Ilustrační foto)

U Maroka ztroskotala loď s běženci, podle úřadů se utopilo nejméně 32 migrantů. Mrtvých ale může být mnohem více. Další stovky uprchlíků se vylodily na Sicílii v italském přístavu Trapani.

Informovaly o tom Novinky.cz.

Loď se 40 nebo 50 migranty, která pravděpodobně měla namířeno na Kanárské ostrovy, převrátily krátce po vyplutí vysoké vlny.

Podle španělského deníku El País úřady evidují nejméně 32 mrtvých. Neziskovka Caminando Fronteras uvedla o 10 obětí více. Neštěstí přežilo 10 lidí.

Navzdory možnému nebezpečí se cesta přes Atlantický oceán ze západního pobřeží Afriky do španělského souostroví stala hlavní cestou pro migranty a žadatele o azyl prchající před konflikty, násilím a ekonomickými obtížemi ještě umocněnými pandemií koronaviru.

Ostrovy jsou oblíbeným cílem migrantů zejména proto, že Evropská unie začala v roce 2019 poskytovat finanční prostředky Maroku, aby zabránila lidem překračovat Středozemní moře do Španělska.

Migrace na Kanárské ostrovy v posledních měsících tak znovu rapidně roste. Za prvních sedm měsíců roku 2021 dorazilo na ostrovy přes 7 500 lidí, což je o 136 procent více než ve stejném období loňského roku.

Podle statistiky OSN přišlo za loňský rok do Španělska zhruba 41 tisíc migrantů. Země je na tom ještě hůř než Itálie či Řecko a nejvíce to odnášejí právě Kanárské ostrovy, kam dorazila polovina všech příchozích migrantů.

Naopak 257 migrantům z Maroka, Bangladéše, Egypta a Sýrie se v sobotu podařilo přistát u sicilského pobřeží v italském přístavu Trapani. Stalo se tak téměř týden poté, co je zachránila v mezinárodních vodách poblíž Tuniska.

Uprchlíci při příjezdu mávali a tleskali. Jeden z nich držel transparent s nápisem „Itálie je dobrá”.

Jak připomněl server, minulou neděli plavidla Sea-Watch a Ocean Viking, které provozuje evropská humanitární organizací SOS Méditerranée, zachránila z nebezpečně přelidněné dřevěné lodi ve Středozemním moři 394 uprchlíků. Následně začaly posádky lodí hledat přístav k zakotvení. Ocean Viking je stále na moři. (pel)