Rozjezd průmyslu i v červnu 2021 dál brzdil nedostatek dílů. (Ilustrační foto)

Rozjezd průmyslu po koronavirové pandemii i v červnu 2021 brzdil nedostatek dílů, i tak ale produkce meziročně stoupla o 11,4 procenta. Stavebnictví stouplo meziročně o 7,9 procenta. 

Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Meziměsíčně česká průmyslová produkce mírně vzrostla, v automobilovém průmyslu však již druhý měsíc v řadě klesla. Nejen v něm, ale i v dalších odvětvích se projevil nedostatek zdrojů a růst cen,“ uvedla Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

„Dvouciferný meziroční nárůst produkce průmyslu byl ještě ovlivněn nízkou srovnávací základnou. Produkce českého průmyslu v prvním pololetí roku 2021 byla o 15 procent vyšší než před rokem a dosáhla předcovidové úrovně,“ doplnil Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

Průmyslová produkce v červnu reálně meziročně vzrostla o 11,4 procenta. Meziměsíčně byla vyšší o 1 procento. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 22,8 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti meziročně vzrostly o 15,6 procenta. Z přímého vývozu podniky utržily o 12,8 procenta více než před rokem. Tuzemské tržby (včetně nepřímého vývozu) stouply o 19,5 procenta.

Stavební produkce rostla

„Stavební produkce v červnu navázala na dobrý květnový výsledek. Lépe si opět vedlo pozemní stavitelství, které se na rozdíl od inženýrských staveb porovnávalo s nižší srovnávací základnou,“ řekl Matějka.

Stavební produkce v červnu reálně meziročně vzrostla o 7,9 procenta. Meziměsíčně zůstala na stejné úrovni.

Stavební úřady v červnu 2021 vydaly 8 232 stavebních povolení, meziročně o 4,9 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 44,3 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 vzrostla o 50,3 procenta.

Počet zahájených bytů v červnu 2021 meziročně vzrostl o 54,7 procenta a dosáhl hodnoty 4 246 bytů. V rodinných domech došlo k růstu počtu bytů o 9,2 procenta.

„V bytových domech rostl počet zahájených bytů téměř čtyřnásobně, když bylo zahájeno větší množství projektů napříč republikou, zejména v Praze, Libereckém a Jihomoravském kraji,“ vysvětlila Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby.

Počet dokončených bytů v červnu 2021 meziročně klesl o 8,5 procenta a činil 2 251 bytů. V rodinných domech došlo k poklesu o 21,3 procenta, v bytových domech počet dokončených bytů rostl o 41,7 procenta. (pel)

Automobilka Škoda prodlouží odstávku výroby o další týden. Zaměstnanci dostanou 85 % mzdy

Škoda má kvůli chybějícím čipům nedokončeno už 33 tisíc aut. Hrozí i zastavení výroby