Coca-Cole se v ČR a na Slovensku loni propadl zisk o 90 procent. (Ilustrační foto: Coca Cola)

Firmě Coca-Cola HBC Česko a Slovensko se v Česku a na Slovensku v roce 2020 propadl zisk o 89 procent na 40,3 milionu korun z předloňských 366 milionů. Důvodem byla pandemie koronaviru a s ní související vládní nařízení – například uzavření hospod, barů, ale třeba i kin. 

Podnik to uvedl ve výroční zprávě zveřejněné ve Sbírce listin.

Tržby společnosti v loňském roce klesly v tuzemsku a na Slovensku o 15,3 procenta na 6,8 miliardy korun.

Jak už dříve informovala mluvčí Patricie Šedivá, zvýšily se sice prodeje v obchodech, konzumace v domácnostech v době pandemie však daleka nedokázala kompenzovat pokles způsobený uzavřenými provozovnami.

Krizi navzdory podnik loni spustil výstavbu nového plně automatizovaného skladu ve výrobním areálu v pražských Kyjích za půl miliardy korun. Ten má nahradit distribuční centrum v Praze-Horních Počernicích.

Společnost předloni koupila výrobní závod Toma Natura v Teplicích nad Metují od Karlovarských minerálních vod.

Této nápojářské skupině, která se mezitím přejmenovala na Mattoni 1873, loni meziročně klesly tržby o 2,7 procenta na 15 miliard korun.

Konkurenční tuzemské značce Kofola loni klesl zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA) o 8 procent na 1,03 miliardy korun. Tržby se pak meziročně snížily o 3,7 procenta na 6,17 miliardy korun. (pel)