Miliardář a aktuálně nejbohatší člověk planety Jeff Bezos nabídl americké vesmírné agentuře NASA 2 miliardy dolarů (43,4 miliard korun), když bude moci dobýt Měsíc. (Ilustrační foto)

Miliardář a aktuálně nejbohatší člověk planety Jeff Bezos nabídl americké vesmírné agentuře NASA 2 miliardy dolarů (43,4 miliard korun), když jeho společnosti Blue Origin pomůže dostat se na Měsíc. Poté, co bylo letos v dubnu rozhodnuto, že smlouvu získal třetí nejbohatší muž světa a Bezosův vesmírný konkurent Elon Musk, zakladatel Amazonu se nehodlá jen tak vzdát.

Upozornil na to server Seznam Zprávy.

„Blue Origin pokryje financování HLS potřebným dofinancováním všech plateb v aktuálním a následujících dvou fiskálních obdobích až do sumy 2 miliard, aby se tak vesmírný program mohl dát znovu do pohybu,“ napsal Bezos v dopise zaslaném řediteli NASA Billu Nelsonovi.

S NASA chce spolupracovat na vývoji přistávacího mechanismu (HLS – Human Landing System)  pro lety na Měsíc.

Americká vesmírná agentura musela začít hledat investora poté, co americký Kongres uvolnil na projekt „jen“ 850 milionů dolarů (18,4 miliard korun). Celkové náklady jsou přitom odhadovány na 3,3 miliardy dolarů (71,7 miliard korun).

Jak server připomněl, vedoucí programu NASA pro lidské vesmírné lety Kathy Luedersová nicméně avizovala, že do role investora-vývojáře může být vybrána jen jedna společnost.

NASA své rozhodnutí vysvětlila tím, že Muskovu společnost vybrala především kvůli reálným zkušenostem z vesmíru a relativně nízké ceně.

Bezos na rozhodnutí podal stížnost k Americkému účetnímu úřadu (GAO). NASA obvinil z neférového „přepsání kritérií na poslední chvíli“ ve prospěch SpaceX. Nyní přišel s nabídkou pokrytí nákladů ve výši 2 miliard dolarů. (pel)