Česká chemička Draslovka Holding koupí za více než 11 miliard největšího výrobce kyanidu sodného na světě, divizi Mining Solutions americké společnosti The Chemours Company.

Česká chemička Draslovka Holding expanduje do Spojených států. Podnik koupí za více než 11,3 miliardy korun divizi americké společnosti The Chemours Company, největšího výrobce kyanidu sodného. Už v polovině července Draslovka oznámila nákup podniku na výrobu kyanidu sodného v Jihoafrické republice za 2,23 miliardy korun.

Transakci ještě musí schválit regulátoři.

Draslovka o tom informovala na webu.

„Tato akvizice je první významnou investicí společnosti Draslovka v USA a dalším zásadním krokem v naší strategii mezinárodní expanze, která z nás dělá globálního hráče. Díky této transakci budeme vyrábět vysoce čistý kapalný kyanovodík (HCN) a speciální chemikálie na bázi HCN na třech kontinentech: Evropa, Afrika a Amerika,“ uvedl Pavel Brůžek, generální ředitel společnosti Draslovka Holding.

Podle prohlášení firmy vznikne spojením aktivit Draslovky a Chemours v oblasti řešení pro těžební průmysl a chemických specialit a v kombinaci s nedávnou dohodu o převzetí aktivit jihoafrického Sasolu přední nadnárodní podnik schopný lépe sloužit zákazníkům po celém světě díky kombinaci technologických znalostí a inovací.

Chemours Mining Solutions provozuje v Memphisu ve státě Tennessee největší závod na výrobu pevného kyanidu sodného na světě a působí na trhu v Mexiku, Kanadě a Jižní Americe.

Draslovka plánuje využít svých špičkových technologických schopností a výrobních zkušeností ke zvýšení efektivity aktiv v celém rozšířeném portfoliu a zároveň snížit svou uhlíkovou stopu.

Očekává se, že transakce bude uzavřena ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021, pokud ji schválí regulační orgány a budou splněny další obvyklé podmínky uzavření.

Společnost Draslovka Holding a.s. je světovým lídrem v oblasti chemických specialit na bázi kyanidů a zemědělských chemikálií, včetně fumigantů a biocidů nové generace.

Je to soukromá holdingová společnost se sídlem v České republice, kterou vlastní 4 české rodiny spolupracující v rámci bpd partners, přední rodinné kanceláře se sídlem v Praze. (pel)