Americký prezident Joe Biden schválil 100 milionů dolarů na evakuaci Afghánců spolupracujících s USA.

Americký prezident Joe Biden uvolní z rozpočtu 100 milionů USD (2,56 miliard korun) na evakuaci Afghánců, kteří pomáhali armádě USA v boji s Tálibánem. Radikálové je považují za zrádce, americké špiony a vyhrožují jim smrtí.

Spojencům v misi pomáhaly desetitisíce Afghánců jako tlumočníci, kuchaři, zásobovači nebo průvodci či informátoři. Ti se však nyní bojí o sebe i své rodiny, protože je Tálibán považuje za zrádce, americké špiony a vyhrožuje jim smrtí.

Spojené státy plánují evakuovat ty Afghánce, kteří požádali o zvláštní americká víza. Převezeni budou na základnu Fort Lee ve Virginii, kde budou čekat na vyřízení své žádosti.

Pentagon má v plánu jen na tuto základnu umístit celkem 2 500 lidí.

Kromě toho Sněmovna reprezentantů v tomto týdnu schválila zákon,

První část evakuovaných by měla být do konce července převezena na který umožní vydat zvláštní víza až 8 000 osobám, což by prý mělo stačit pro všechny oprávněné žadatele. Americké úřady však nyní už evidují na 18 000 žádostí.

Několik desítek afghánských rodin se chystá přijmout i Česká republika.

Spojené státy a afghánské radikální hnutí Tálibán loni na konci února podepsaly mírovou dohodu. Vojáci USA a dalších zemí NATO se do 14 měsíců mají zcela stáhnout z Afghánistánu.

Od 1. května, kdy USA, NATO a další spojenci zahájili stahování posledních vojáků z Afghánistánu, Tálibán kromě klíčových přechodů kontroluje 85 procent území. (pel)

Česko bude po útěku ze země zachraňovat afghánské rodiny. Dá jim nový domov

Tálibán začal vybírat clo na afghánských hranicích. Západu nadiktoval další podmínky