Afghánské radikální hnutí Tálibán ovládlo několik strategických hraničních přechodů, kde už začalo vybírat clo. (Ilustrační foto)

Afghánské radikální hnutí Tálibán ovládlo několik strategických hraničních přechodů, kde už začalo vybírat clo. Islámští povstalci, kteří ovládají 85 procent území, nadiktovali Západu další podmínky – tříměsíční příměří výměnou za propuštění 7 tisíc zadržených z řad Tálibánu.

Upozornil na to server Novinky.cz s odkazem na deník The Times.

Tálibán se v uplynulých dnech zmocnil Spínbuldaku, což je hraniční město a strategický přechod do Pákistánu. Clo začali radikálové vybírat po 2 dnech.

Poplatky se také chystají vybírat i ve druhém nejdůležitějším přechodu na hranici Pákistánu – Véš-Čamanu. Ten je považován za klíčový pro miliardové obchody s afghánským heroinem. Právě ty byly pro Tálibán v minulých letech jedním z nejvýznamnějších zdrojů financí.

V minulém měsíci pak hnutí dobylo Širchán Bandar na hranici s Tádžikistánem.

Od 1. května, kdy USA, NATO a další spojenci zahájili stahování posledních vojáků z Afghánistánu, Tálibán kromě klíčových přechodů kontroluje 85 procent území.

Islámští bojovníci vyzvali vedení měst i armády, aby se raději vzdaly.

Západu pak hnutí nadiktovalo další podmínky. Je ochotno dodržovat tříměsíční příměří výměnou za propuštění 7 tisíc zadržených z řad Tálibánu.

Povstalci také chtějí, aby vůdci Tálibánu byli odstraněni z černé listiny OSN. (pel)

Česko bude po útěku ze země zachraňovat afghánské rodiny. Dá jim nový domov

Trpká prohra v Afghánistánu: Tálibán dobyl „českou“ vojenskou základnu

Konec války v Afghánistánu: USA a Tálibán podepsaly mírovou dohodu, vojáci se stáhnou