Česko bude po útěku ze země zachraňovat afghánské rodiny, které během války pomáhaly spojencům a Tálibán jim za to vyhrožuje smrtí. (Ilustrační foto)

Česko bude po útěku ze země zachraňovat afghánské rodiny, které pomáhaly českým vojákům a po stažení zahraničních jednotek se obávají pomsty islamistů z Tálibánu. V ČR tak mohou najít nový domov desítky Afghánců, které Tálibán považuje za zrádce a vyhrožuje jim smrtí.

Informoval o tom server iDnes.cz.

Podle Jany Zechmeisterové z tiskového odboru ministerstva obrany afghánští překladatelé prokázali v průběhu své služby mimořádné kvality a odvahu při podpoře mírového procesu.

„Všichni spojenci si této spolupráce velmi cení, proto se ČR, podobně jako jiné státy, rozhodla navázat na své předchozí zkušenosti novým meziresortním programem pomoci pro tlumočníky a jejich rodinné příslušníky,“ uvedla pro server.

Ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) seznámí s detaily programu, který je zatím z bezpečnostních důvodů tajný, v nejbližších dnech vládu. S prezidentem Milošem Zemanem o projektu Metnar hovořil už na začátku tohoto týdne.

Zechmeisterová doplnila, že součástí programu je proces prověřování identit a nároků konkrétních jedinců a jejich rodin ve spolupráci s dalšími resorty.

Jak server připomněl, spojencům v misi pomáhaly desetitisíce Afghánců jako tlumočníci, kuchaři, zásobovači nebo průvodci či informátoři. Ti se však nyní bojí o sebe i své rodiny, protože je Tálibán považuje za zrádce a vyhrožuje jim smrtí.

V případě České republiky může jít maximálně o desítky lidí.

Vojska USA, NATO i dalších spojenců přitom opouštějí Afghánistán v době, kdy povstalecké hnutí Tálibán zesiluje boj proti vládním jednotkám a ovládá stále větší území Afghánistánu.

Spojené státy a afghánské radikální hnutí Tálibán loni na konci února podepsaly mírovou dohodu. Vojáci USA a dalších zemí NATO se do 14 měsíců mají zcela stáhnout z Afghánistánu.

„Budeme bedlivě sledovat, zda Tálibán dodržuje podmínky dohody,“ uvedl tehdy americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Varoval navíc, že tato dohoda nemusí znamenat vůbec nic, pokud nebudou podniknuty skutečné kroky a dodrženy sliby a závazky.

Pompeo zdůraznil, že cílem Spojených států je bezpečný Afghánistán, kde nebude místo pro teroristická uskupení.

Tálibán se v dohodě zavázal, že již nebude udržovat kontakty s teroristickými organizacemi Al-Káida a Islámský stát (IS) a že bude bojovat proti dalším teroristickým uskupením. (pel)