OH v Tokiu: Vlajku České republiky v čele výpravy při slavnostním zahájení nesli společně tenistka Petra Kvitová a basketbalista Tomáš Satoranský.

Letní olympijské hry 2020 v japonském Tokiu byly oficiálně zahájeny. Konají se s ročním zpožděním, zaviněném celosvětovou pandemií koronaviru. Slavnostní zahájení na olympijském stadionu s kapacitou pro 68 tisíc diváků mohli z tribun osobně sledovat jen vybraní olympijští funkcionáři a politici. Všichni sportovci, kteří se na ploše stadionu účastnili zahájení her, museli mít dýchací cesty chráněny rouškou. 

Vlajku České republiky v čele výpravy při slavnostním ceremoniálu nesli společně tenistka Petra Kvitová a basketbalista Tomáš Satoranský.

Členové olympijského týmu ČR byli při nástupu na plochu oděni ve speciálním oděvu na motivy lidového kroje.

Protesty obyvatel

Proti konání olympiády se v Tokiu během zahájení her konaly protesty obyvatel. Skupina demonstrantů se sešla před olympijským stadionem. Další nespokojení obyvatelé protestovali před tokijskou radnicí.

Na transparentech demonstrantů byly vzkazy jako „Ne olympiádě“ či „Globální zločin proti Japonsku“.

Hlasité skandování protestujících bylo ve chvílích ticha během slavniostního zahajovacího ceremoniálu slyšet i uvnitř olympijského stadionu.

Olympiáda za 550 miliard

Když v roce 2013 získalo Tokio právo uspořádat OH, předpokládalo se, že náklady her dosáhnou celkem nejvýše 8 miliard dolarů.

Oficiální rozpočet her však dosáhl 15,4 miliardy dolarů (v přepočtu 336 miliard Kč).

Japonský vládní kontrolní orgán však dospěl k závěru, že náklady tokijských OH přesáhnou 20 miliard dolarů.

Podle neoficiálních odhadů však náklady OH v Tokiu dosáhnou až 25 miliard dolarů (v přepočtu 545 miliard korun). Podle organizačního výboru olympiády si jen důsledky posunutí termínu o rok, tedy z roku 2020 na rok 2021, vyžádaly 2,8 miliardy dolarů.

Podle nejnovějšího průzkumu mezinárodní agentury Ipsos si uskutečnění olympiády přála jen zhruba pětina obyvatel Japonska.

Účast českých olympioniků v Tokiu vyjde na 56 milionů

Doprava českých sportovců na olympijské hry v Tokiu, ubytování a další služby pro český olympijský tým vyjdou státní rozpočet ČR na 56 milionů korun.

Dalších 11,5 milionu korun uhradí Český olympijský výbor.

Několik sportovců z ČR, kteří přicestovali do Tokia vládním speciálem, se kvůli pozitivnímu nálezu na covid-19 her nakonec nemůže zúčastnit. Příčinou jejich nákazy by mohlo být nedodržování protiepidemických opatření během přepravy z ČR do Japonska. (sfr)