Evropská centrální banka (ECB) bude dál držet hlavní úrokovou sazbu na nule. (Ilustrační foto)

Evropská centrální banka (ECB) bude dál držet hlavní úrokovou sazbu na nule, a to až do doby, než inflace v EU stoupne na 2 procenta. Cílem tohoto postupu, který je součástí nového přístupu k měnové politice, je prodloužit podporu ekonomice eurozóny.

Základní úrokové sazby, které stanovuje ECB, zůstanou na rekordních minimech déle, aby se inflace v eurozóně zvýšila na dvě procenta a setrvala tam i ve střednědobém horizontu.

Informovala o tom ECB.

Hlavní úroková sazba zůstává na rekordním minimu nula procent.

Beze změny zůstaly také programy nákupů aktiv. Nouzový pandemický program označovaný PEPP disponuje nyní částkou 1,85 bilionu eur (47,5 bilionu korun).

ECB v rámci své revidované strategie zvýšila inflační cíl pro střednědobý horizont na dvě procenta. S tím, že odchylky směrem dolů i nahoru od cíle jsou stejně nežádoucí.

Dosud měla banka inflační cíl stanoven těsně pod dvěma procenty.

Aktuálním přístupem ECB je nezvýšit úroky dříve, dokud inflace nedosáhne dvouprocentního cíle s dostatečným předstihem před koncem jejího projekčního horizontu a setrvá tam.

V předchozím období ECB zastávala ECB strategii ponechat úroky na stávající úrovni, dokud nebude spokojena s tím, že se inflační očekávání přibližují k jejímu cíli, a krátce předtím ukončí nákupy dluhopisů v rámci svého programu kvantitativního uvolňování.

V posledním desetiletí se inflace v eurozóně držela převážně pod dvěma procenty.

ECB podle aktuálních odhadů očekává, že inflace nedosáhne dvouprocentního limitu nejméně v příštích dvou letech. V letošním roce podle odhadů inflace vystoupí na 1,9 procenta. Příští rok však očekává její pokles na 1,5 procenta. (sfr)