Vesmír dobyl ve své raketě už i aktuálně nejbohatší člověk planety Jeff Bezos. (Foto: Blue Origin)

Vesmír dobyl už i aktuálně nejbohatší člověk planety Jeff Bezos. V raketě New Shepard americké firmy Blue Origin ho doprovázeli jeho bratr Mark a dosud nejstarší i nejmladší astronaut. Let celkově trval kolem 10 až 12 minut. 

Raketa New Shepard vzlétla po 15. 00 hodině středoevropského času.

Blue Origin vybrala symbolické datum 20. července 2021, kdy uplynulo 52 let od přistání Apolla 11 na Měsíci.

Modul s posádkou se od rakety odpoutal po asi 3 minutách. Poté vystoupal nad Kármánovu hranici ve výšce 100 kilometrů, která je obecně uznávanou hranicí mezi zemskou atmosférou a vesmírným prostorem.

Posádka zažila posádka několikaminutový stav beztíže. Raketa pak úspěšně přistála v texaské poušti asi dvě míle od místa startu, modul na zem bezpečně dosedl o několik minut později.

Bezose do vesmíru doprovázeli jeho bratr Mark a dosud nejstarší i nejmladší astronaut. V posádce byla 82letá průkopnice letectví Wally Funková, která se tak stala nejstarším člověkem, jenž zavítal do vesmíru. Dosavadním držitelem rekordu byl astronaut John Glenn, který v roce 1962 jako první Američan obletěl zeměkouli a do kosmu se znovu podíval v roce 1998 v 77 letech.

Čtvrtým členem týmu byl 18letý Oliver Daemen, který zase překonal rekord sovětského kosmonauta Germana Titova. Ten se v roce 1961 dostal do vesmíru jako druhý člověk po Juriji Gagarinovi v 25 letech.

Bezose ve vesmírném soupeření o 9 dní předstihl jeho konkurent, britský miliardář Sir Richard Branson, zakladatel impéria Virgin Galactic.

Jeho raketoplán VSS Unity odstartoval s šestičlennou posádkou z kosmodromu Spaceport America u města Truth or Consequences v Novém Mexiku 11. července v 16.41 středoevropského času.

Jak informovaly Novinky, Bezose to nechalo klidným. Branson podle něj totiž do vesmíru nedoletěl. Vystoupal jen nad 80 kilometrů a tuto výšku uznávají za hranici vesmíru „jen 4 procenta světa“, nechal se slyšet šéf Bezos. Z pohledu americké armády totiž vesmír začíná 80,4 km vysoko, avšak obecně uznávanou hranicí kosmického prostoru je oněch 100 kilometrů. (pel)

Musk chce letět do kosmu s konkurentem Bransonem. Koupil si už letenku u Virgin

Lidé požadují, aby Bezos, Musk a Zuckerberg zůstali raději ve vesmíru