Skupina OPEC+ se dohodla na postupném zvyšování těžby ropy od letošního srpna. (Ilustrační foto)

Spory v Zálivu mezi Saudskou Arábií a SAE blokující zvýšení produkce ropy jsou u konce. Zástupci skupiny OPEC+ se dohodli na postupném zvyšování těžby ropy od srpna. Do konce roku bude organizace zemí vyvážejících ropu se spojenci měsíčně produkci zvyšovat o 400 tisíc barelů ropy denně.

Docílit chtějí zlevnění suroviny, jejíž cena po oživování ekonomiky po koronavirové krizi vyskočila na maximum za posledních 2,5 roku.

Kromě toto zůstane v platnosti omezení těžby do konce roku 2022. Původně přitom měla dohoda skončit v dubnu 2022.

OPEC tak počítá s tím, že mutace koronaviru mohou zkomplikovat zotavení globální ekonomiky.

Skupina OPEC+ je tvořena Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejími spojenci v čele s Ruskem.

Pandemie covidu-19 způsobila kolaps poptávky a skupina se dohodla na snížení těžby o rekordních 9,7 milionu barelů denně. Od té doby však postupně těžbu zvyšuje, a to jednak díky oživení globální ekonomiky, ale i proto, že se cena už ustálila.

Aktuálně činí dohodnuté snížení 5,8 milionu barelů denně.

V dubnu se skupina dohodla na postupném zmírňování těžebních omezení v období od května do července. Dohady mezi Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty na počátku července ale přinutily OPEC+ rozhovory o dalším zvýšení těžby zrušit.

Rijád i SAE sice byly pro okamžité zvýšení produkce, ale emirátům vadila saúdskoarabská iniciativa prodloužit pakt do prosince 2022, aniž by získaly vyšší těžební kvótu.

Nakonec se skupina OPEC+ domluvila na nových těžebních kvótách pro několik členů od května 2022, včetně SAE, Saúdské Arábie, Ruska, Kuvajtu a Iráku. (pel)