Piráti podali žalobu na premiéra Andreje Babiše (ANO). Šířil podle nich lži, že Piráti chtějí zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat lidem do domácností migranty. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Piráti zažalovali premiéra Andreje Babiše (ANO). Piráti tvrdí, že Babiš o jejich straně v médiích a na sociálních sítích šíří lži a dezinformace. Pirátská strana předsedu vlády nedávno vyzvala v předžalobní výzvě k omluvě za Babišovy výroky, že Piráti chtějí lidem zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat do domácností migranty. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

Premiér na svém Twitteru již před měsícem napsal, že by sám „mohl Piráty žalovat za výroky od rána do večera“.

Spor se přitom odehrává necelé 3 měsíce před podzimními volbami do sněmovny, přičemž koalice Pirátů a STAN podle dosavadních průzkumů bojuje s hnutím ANO o 1. místo.

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek je přesvědčen, že Babiš se Pirátů bojí, a proto se „neštítí výmysly strašit běžné lidi”.

Babiš se na začátku června v projevu obul do Pirátů se slovy: „My nechceme sdílet naši zemi.” V knize svých vizí přitom před několika lety psal, že lidé budou brzy sdílet automobily, byty a chaty. Když ho s tím konfrontovali, bránil se slovy, že mu jde o dobrovolné sdílení.

„Ne povinně, jak to mají v plánu Piráti, co chtějí nejdřív mapovat byty, zdanit přebytečné metry a pak vám tam někoho nastěhovat. Nejlíp nějakého migranta,” napsal na Twitteru.

Česká pirátská strana poté zaslala premiérovi Babišovi předžalobní výzvu, v níž ho vyzvala k omluvě za tvrzení, že Piráti chtějí lidem zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat do domácností migranty.

„Nic takového Piráti v programu samozřejmě nemají a nikdy neměli a pan Babiš i jeho kolegové to moc dobře vědí. Premiér o Pirátech lže dlouhodobě,“ uvedl Michálek.

„Jak určitě víte, Pirátská strana mě vyzvala k omluvě. Tak to ani náhodou. A chci dodat tohle. Jsou to jejich zdrojované citace. Nemám se zač omlouvat a myslím, že to dobře ví,“ napsal tehdy premiér na Twitteru.

Protože Babiš výzvu k omluvě ignoroval, obrátili se Piráti na soud.

„Premiér této země totiž nesmí jednat jako vrchní dezinformátor,” citoval server Michálka. (pel)

Babiš šel do předvolební války s Piráty: Premiér se odmítl omluvit za výroky o migrantech

Andrej Babiš je dezinformátor, brání se Piráti. Premiérovi zaslali předžalobní výzvu