Bartošovi Piráti chtějí žalovat Babiše za to, že šíří dezinformace o stěhování migrantů do domácností. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Česká pirátská strana zaslala premiérovi Andreji Babišovi předžalobní výzvu, v níž ho vyzvala k omluvě za tvrzení, že Piráti chtějí lidem zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat do domácností migranty. Piráti žádají stažení tohoto příspěvku z Twitteru, kde svůj text předseda vlády publikoval.

Piráti v této souvislosti Babiše obvinili, že je dezinformátor.

„Je nepřípustné, aby sám premiér jednal jako dezinformátor. My děláme a chceme slušnou politiku, vedeme férovou předvolební kampaň. K tomu samému vyzýváme také ostatní,“ uvedl Bartoš.

Spor rozpoutalo premiérovo čtvrteční vystoupení v Poslanecké sněmovně. Babiš v projevu mluvil o sdílení ekonomice a vymezil se vůči Pirátům se slovy: „My nechceme sdílet naši zemi“.

Ve své knize přitom Babiš napsal, že lidé budou brzy sdílet automobily, byty a chaty.

Tyto své názory Babiš vysvětloval tím, že mu jde o dobrovolné sdílení.

„Ne povinně, jak to mají v plánu Piráti, co chtějí nejdřív mapovat byty, zdanit přebytečné metry a pak vám tam někoho nastěhovat. Nejlíp nějakého migranta,“ napsal.

Proti tomu se však Piráti ohradili.

„Nic takového Piráti v programu samozřejmě nemají, nikdy neměli a mít nebudou a pan Babiš i jeho kolegové to moc dobře vědí,“ zdůraznil předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Ten na Babišovu adresu uvedl: „Neštítí se zveřejňovat dezinformace a co hůř – strašit jimi lidi, kteří už tak mají kvůli pandemii obav přehršle“.

Vláda má podle Bartoše na kontě celou řadu skandálů a místo přijetí odpovědnosti se premiér snaží obviňovat ze svých selhání koalici Pirátů a Starostů, a odvádět tak pozornost veřejnosti. Babiš prý šíří falešné zprávy o Pirátech dlouhodobě.

Jeho čtvrteční vyjádření však podle Bartoše překročilo únosnou mez.

„Odmítáme tolerovat manipulaci s voliči a šíření poplašných zpráv, proto jsme zaslali panu premiérovi předžalobní výzvu a žádáme omluvu i stažení lživého postu,“ doplnil Bartoš.

Babiš následně kontroval tím, že „Piráti dál jedou jako profesionální udavači. Bez auditorů, policie, soudů a Babiše by vůbec netušili, co si počít“. (sfr)