Premiér Andrej Babiš (ANO) se odmítl omluvit Pirátům, kteří jej k tomu vyzvali v předžalobní výzvě kvůli výroku, že chtějí lidem zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat do domácností migranty. Naopak šel ještě do útoku.

Premiér a lídr hnutí ANO Andrej Babiš (ANO) se pustil do války s Piráty. Babiš se odmítl omluvit, k čemuž ho Pirátská strana vyzvala v předžalobní výzvě za tvrzení, že Piráti chtějí lidem zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat do domácností migranty. A co víc, šel ještě do útoku. To vše v době, kdy zbývají jen 4 měsíce do sněmovních voleb. Babišovo hnutí s koalicí Pirátů a STAN se přitom v předvolebních průzkumech rvou o 1. místo. 

„Jak určitě víte, Pirátská strana mě vyzvala k omluvě. Tak to ani náhodou. A chci dodat tohle. Jsou to jejich zdrojované citace. Nemám se zač omlouvat a myslím, že to dobře ví,“ napsal premiér na Twitteru.

Přiložil navíc svůj komentář pro deník Právo s názvem „Piráti migranty prostě vítají“, kde možnou žalobu označil jako oblíbenou taktiku Pirátů, kterou již řadu let provozují v Česku i Bruselu.

V textu dále vypíchl, že kam může vést nezvládnutá migrace, „vidíme dnes a denně v západní Evropě“.

„V Německu se toleruje mnohoženství a dětské sňatky, v Británii existují paralelní islámské soudy, ve Francii migranti řežou učitelům hlavy nebo útočí na ženy kvůli tomu, že nosí prý moc krátkou sukni,“ pokračoval premiér v komentáři pro Právo.

Babiš vidí jako nepředstavitelné, že by si Česko dobrovolně nastěhovalo do země migranty z Afriky, Středního a Blízkého východu, jejichž způsob života považuje premiér za neslučitelný s tuzemským.

Zdroj: Právo, Twitter Babiš

Zopakoval mimo jiné i svůj výrok z pléna sněmovny, že nechce sdílet naši zemi.

Šéfovi Pirátů Ivanu Bartošovi vyčetl jeho výrok z roku 2009, kdy řekl, že nemá problém s tím, aby Evropa byla do 10 až 15 let muslimská. Připomněl také Bartošovu účast na demonstraci v roce 2016, která v ČR vítala uprchlíky.

Vadí mu také, že Piráti usilují o tom, aby o migraci nerozhodovala česká vláda, ale evropská byrokracie.

Piráti neváhali a proti Babišovi se hned ohradili.

„Jediný program Andreje Babiše jsou Piráti. Mluví o migraci, ale nezvládl ani epidemii, která stála tuto zemi 30 000 životů a obrovské ekonomické ztráty, z kterých se budeme dostávat roky,“ reagovala strana na Twitteru.

Česká pirátská strana zaslala na začátku června 2021 premiérovi Babišovi předžalobní výzvu, v níž ho vyzvala k omluvě za tvrzení, že Piráti chtějí lidem zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat do domácností migranty. Piráti žádají stažení tohoto příspěvku z Twitteru, kde svůj text předseda vlády publikoval. (pel)

Andrej Babiš je dezinformátor, brání se Piráti. Premiérovi zaslali předžalobní výzvu

Průzkum: Babišovo ANO je v patách Pirátům a STAN. Dotahuje se i koalice SPOLU