Koalice Pirátů a STAN v květnu 2021 oslabila, naopak posílily ANO a koalice SPOLU.(Ilustrační foto: Redakční koláž)

Babišovo ANO je v patách Pirátům a STAN, hnutí v květnu 2021 mírně posílilo. Dotahuje se i koalice SPOLU tvořená ODS, TOP09 a KDU-ČSL, ukázal aktuální volební model agentury Median. 

Koalice Pirátů a STAN se stále drží na pozici lídra s 24 procenty, ale oproti dubnu oslabila o 3 procentní body a rozdíl mezi hnutím ANO se ztenčil.

Největší podporu má koalice mezi lidmi s maturitou a VŠ vzděláním a u lidí do 34 let. Mírně převažuje podpora mužů.

Babišovo ANO 2011 mírně posílilo z dubnových 21 procent na současných 23 procent. Jeho podpora je nejsilnější mezi lidmi se středoškolským vzděláním bez maturity a nižším a mezi lidmi nad 55 let. ANO má nadpoloviční většinu příznivců ve věkové skupině 55 a více let.

Koalici SPOLU stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09 by v květnu podpořilo 19,5 procenta lidí. Koalice má stále mezi lidmi s různým stupněm vzdělání vždy menší podporu než koalice Pirátů a STAN, dále má tato koalice většinu svých podporovatelů ve věku 18 až 44 let.

Okamurovo SPD by volilo 9 procent oslovených.

ČSSD si od minulého měsíce udržela pozici nad hranicí vstupu do sněmovny, současný zisk je na úrovni 7 procent. Sociální demokracii by preferovala zejména věková skupina 35 až 44 let spolu se skupinou 65 a více let, dále lidé se základním vzděláním.

Komunisté by získali 6 procent hlasů.

Přísaha Roberta Šlachty se z hlediska preferencí zařadila na úroveň Trikolóry a Zelených, oproti dubnu ale mírně posílila na 4 procenta.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se v květnu 2021 zúčastnilo, dle svého vyjádření, 64,5 procent respondentů. To by ve výsledku znamenalo vyšší volební účast než při volbách do parlamentu v roce 2017. Určitě by k volbám do PSP nešlo 27 procent dotázaných.

Průzkum probíhal od 1. do 31. května, zúčastnilo se 1 072 respondentů. (pel)