Německá kancléřka Angela Merkelová se na rozlučkové návštěvě s americkým prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě na výstavbě plynovodu Nord Stream 2 neshodla.

Německá kancléřka Angela Merkelová se na rozlučkové návštěvě s americkým prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě na plynovodu Nord Stream 2 neshodla. Bidenova administrativa stejně jako přechozí Trumpova s výstavbou plynovodu, jenž má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa, nesouhlasí. 

„Jakkoli jsem zopakoval své obavy ohledně Nord Streamu 2, kancléřka Merkelová a já jsme zcela za jedno v našem přesvědčení, že Rusku nesmí být umožněno používat energetiku jako nástroj nátlaku nebo vyhrožování sousedům,“ řekl Biden.

Dodal, že se oba shodli na tom, že není možné nechat Rusy zneužívat energetické zdroje k vydírání.

Merkelová naopak jen zmínila, že Washington a Berlín dospěly k různým závěrům ohledně toho, co tento projekt znamená.

Americký prezident Biden letos v květnu sice omilostnil firmu Nord Stream 2 AG stojící za plynovodem, jenž má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa, aby zlepšil vztahy s Berlínem.

Spojené státy však potrestaly sankcemi 8 ruských lodí a společností, které se na projektu podílejí. Washington je tak nadále proti stavbě tohoto plynovodu. Dlouhodobě se totiž bojí, že se zvýší ruský politický a ekonomický vliv na Evropu.

Rusko naopak tvrdí, že odpor USA je motivován americkými ekonomickými zájmy s cílem zajistit v Evropě odbyt dražšímu zkapalněnému zemnímu plynu ze Spojených států.

Biden na začátku setkání poděkoval Merkelové za dlouholeté působení v čele Německa, které v září po parlamentních volbách po 16 letech skončí. Ocenil třeba oddanost německých jednotek, které po boku těch amerických působily v Afghánistánu.

Oba lídři se shodli ohledně boje proti klimatickým změnám. (pel)

Biden sice omilostnil firmu Nord Stream 2 AG, ale ruské lodě a podniky potrestá sankcemi