Kotlíkové dotace budou pokračovat až do roku 2022. Od roku 2015 si lidé požádali o výměnu 120 tisíc kotlů v celkové hodnotě 11,8 miliardy korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Kotlíkové dotace budou pokračovat až do roku 2022. Domácnostem s nižšími příjmy nabízí možnost získat až 95% dotaci na výměnu starého kotle. Ostatní domácnosti dostanou na výměnu až 50 procent. Resort životního prostředí má k dispozici nejméně 14 miliard. Ministr Richard Brabec (ANO) navíc slibuje, že bude-li o výměny zájem převyšující přidělený obnos, další peníze zajistí. 

Informovalo o tom MŽP.

„Rozhodli jsme se využít ještě poslední rok před zákazem provozu starých kotlů, který je v zákoně už od roku 2012, domácnosti tedy měly 10 let na výměnu svých starých kotlů, a umožnit tak výměnu starého kotle s dotací od státu. U Evropské komise se nám podařilo vyjednat finanční prostředky, které můžeme do pokračování kotlíkových dotací investovat,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Zákaz vytápět starými kotli na uhlí nebo dřevo, které nedosahují alespoň 3. emisní třídy, začne platit už v září příštího roku.

Ministerstvo životního prostředí na výměnu starých kotlů poskytuje od roku 2015 tzv. kotlíkové dotace. Po dočerpání prostředků ve všech krajích měly kotlíkové dotace v letošním roce skončit, ministr Richard Brabec však v Evropské komisi vyjednal další peníze.

Na kotlíkové dotace 2021+ bude k dispozici minimálně 14 miliard korun, z toho 5,5 miliardy se rozdělí mezi nízkopříjmové domácnosti a 8,5 miliardy bude možné využít přes program Nová zelená úsporám.

Podle odhadů MŽP by to mělo stačit na výměnu dalších minimálně 150 tisíc nevyhovujících kotlů.

Ministr Brabec navíc slibuje, že bude-li o výměny zájem převyšující alokovaný obnos, další peníze zajistí.

Navíc každý, kdo nestihne výměnu kotle zrealizovat a alespoň si požádá o dotaci na výměnu kotle do 1. září příštího roku, nebude v případě kontroly z úřadů platit sankce.

Domácnosti s celkově nižšími a podprůměrnými příjmy mohou získat dotaci ve výši až 95 procent a lidé si o ni budou moci žádat jako doposud – na krajských úřadech. Tam musí doložit, že roční souhrn všech příjmů jednoho člena dosahuje maximálně 170 tisíc korun ročně.

Ostatní domácnosti s běžnými a vyššími příjmy si budou nově žádat o výměnu starého uhelného kotle v programu Nová zelená úsporám prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR, a to s dotací až 50 procent.

Od roku 2015 si lidé požádali o výměnu 120 tisíc kotlů v celkové hodnotě 11,8 miliardy korun. Aktuálně se ještě rozdělují poslední zbylé peníze z prvních tří vln kotlíkových dotací.

Poslední výzvy v rámci původního schématu plánuje ještě Olomoucký, Jihočeský, Ústecký kraj a Vysočina. (pel)