Průmyslová produkce v Česku v květnu 2021 meziročně vzrostla o 25,3 procenta, ukázala data ČSÚ. (Ilustrační foto)

Průmysl v Česku v květnu 2021 znovu přibrzdil. Proti dubnu klesl o 3,6 procenta. Meziročně průmyslová produkce v květnu reálně vzrostla o 25,3 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 46,5 procenta.

Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Květnové výsledky průmyslu byly ještě ovlivněny loňskými rozsáhlými odstávkami. Průmyslová produkce v květnu vzrostla meziročně o čtvrtinu. Růst zaznamenala prakticky všechna odvětví zpracovatelského průmyslu. Objem nových průmyslových zakázek se meziročně zvýšil o bezmála polovinu,“ uvedla Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu.

„Zakázky tuzemským výrobcům tedy nechybí, ale další růst průmyslu začíná limitovat nedostatek dílů a surovin. Průmyslová produkce mezi dubnem a květnem poklesla. Podstatně se na tom podílel automobilový průmysl, kde součástky chybějí nejvíce,“ doplnil Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

Nejvíce si proti loňskému květnu polepšila výroba aut, která se zvýšila o 59,5 procenta.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce dále přispěla výroba pryžových a plastových výrobků (růst o 54,7 procenta) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (růst o 29,1 procenta).

Hodnota zakázek meziročně vzrostla o 46,5 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 49,9 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 39,6 procenta.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v dubnu 2021 v EU27 meziročně vzrostla o 38,7 procenta, český průmysl vzrostl o 55,1 procenta. Největší meziroční růst zaznamenala Itálie a Slovensko; německý průmysl vzrostl o 33 procent.

Údaje za květen zveřejní Eurostat příští týden. (pel)