Expoloze v areálu Babišovy lovosické chemičky Preol zranila 3 podnikové hasiče, kteří u požáru zasahovali. (Foto: Twitter HZS Ústeckého kraje)

V lovosické chemičce Preol na výrobu biopaliv, která patří do holdingu premiéra Andreje Babiše (ANO) Agrofert zaparkovaného ve svěřenských fondech, v noci explodoval separátor na řepku. Zraněni byli 3 podnikoví hasiči, kteří u incidentu zasahovali. Do ovzduší podle nich žádné jedovaté látky neunikly.

Informovala o tom Česká televize.

„Dvanáct jednotek hasičů zasahuje po výbuchu v areálu firmy Preol v Lovosicích. Ochlazujeme halu 35 x 20 x 25 metrů i za pomocí výškové techniky bez obsluhy. Na místo je povolán vrtulník s termokamerou. Je vyhlášen třetí stupeň poplachu,“ napsal HZS Ústeckého kraje na Twitter.

Nejvážněji zraněný byl převezen vrtulníkem do popáleninového centra v pražské Vinohradské nemocnici.

Další 2 muži byli se středně těžkým poraněním převezeni do nemocnic v Ústí nad Labem a Litoměřicích.

Foto: Twitter HZS Ústeckého kraje

Mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník doplnil, že na místě byl ještě čtvrtý člověk, který sice nebyl přímo zraněn výbuchem, ale zhoršil se mu zdravotní tav, protože trpí kardiovaskulárními problémy.

Příčinou výbuchu byla podle mluvčího HZS Ústeckého kraje Milana Rudolfa zřejmě závada na separátoru řepky.

Dodal, že explodoval vysoce hořlavý hexan, používaný při lisování řepky. Linka byla v době havárie odstavená.

„Událost se stala v době, kdy nabíhala odstávka, a naši lidé říkají, že dodrželi veškeré předpisy a nařízené postupy, takže je pro nás otázkou a záhadou, co je příčinou. V tuto chvíli to nevíme, bude se to vědět v nejbližších dnech,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Incident vyšetří kriminalisté. (pel)