Olympijský výbor zakázal využití speciálních velkoobjemových plaveckých čepic, které jsou určeny na zakrytí bujných vlasů... (Ilustrační foto: redakční koláž).

Dredaři a sportovci s afroúčesem už jeden závod na Olympijských hrách předem prohráli. Olympijský výbor jim totiž zakázal používat speciální velkoobjemové plavací čepice. Černošští plavci toto opatření označili za zdrcující.

Olympijský výbor zakázal využití speciálních velkoobjemových plaveckých čepic, které jsou určeny na zakrytí bujných vlasů. Černošští plavci pro BBC uvedli, že rozhodnutí je zdrcující a diskriminující, zvláště pak pro černošské dívky.

Klasické (malé) plavecké čepice totiž plavcům a plavkyním s dredy či s bujným vlasovým porostem sklouzávají, což může negativně ovlivnit jejich výkon v závodě.

Firma Soul Cap, která vyrábí speciálně upravené čepice, reagovala s tím, že Mezinárodní plavecká federace odmítla žádost o zařazení upravených plaveckých pokrývek mezi certifikované pomůcky pro závody v Tokiu.

Podle rozhodnutí výboru jsou upravené čepice pro závody v plavání nevhodné, protože nesedí na přirozený tvar lidské hlavy.

Plavecké čepice, které Soul Cap vyrábí, jsou navrženy speciálně pro lidi s bujnými vlasy (například afro nebo dredy).

Podle plavkyně Kejai Terrelongeové je péče o vlasy na mezinárodní plavecké scéně jen jednou z mnoha bariér, kterým musí jako černoška čelit.

Stěžovala si na fakt, že aby se její vlasy vešly do běžné plavecké čepice, musí k tomu používat speciální olej. I tak jí však čepice z hlavy sklouzává a vlasy se jí namočí.

Podle některých médií jsou černošské vlasy od přírody sušší než vlasy jiných lidí. Mají také jinou strukturu, kterou může chlorovaný bazén porušit. (sfr)