Schodek státního rozpočtu se v červnu vyšplhal už na 265,1 miliardy korun, informovalo ministerstvo financí. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Schodek státního rozpočtu ČR v červnu roku 2021 stoupl o dalších 10 miliard na 265,1 miliardy korun. Jde tak o nejhorší červnový výsledek od vzniku Česka v roce 1993. Loni ke konci června bylo hospodaření v deficitu 195,2 miliardy korun.

Informovalo o ministerstvo financí.

Po očištění o příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů, stejně jako o výdaje na tyto projekty, činil deficit 269,6 miliardy korun.

„Deficit hospodaření rozpočtu se však oproti květnu prohloubil jen o 10,1 miliardy korun, což představovalo druhý nejlepší meziměsíční výsledek od února 2020. Dopady rozvolnění se promítly zejména do výběru daní včetně pojistného, který byl na úrovni státního rozpočtu meziročně vyšší o 30,8 miliardy korun, čímž překročil i úroveň inkasa z června 2019 o téměř 4 miliard korun,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Resort to zdůvodňuje protiepidemickými opatřeními, která omezovala ekonomickou aktivitu, negativně dopadala na daňové výnosy státního rozpočtu, jejichž pokles je prohlubován snížením zdanění práce, kapitálu či majetku, a dále změnou rozpočtového určení daní ve prospěch územních rozpočtů.

Spolu s podporou státu zaměřenou na pomoc zasaženým sektorům ekonomiky, sociálnímu a zdravotnímu systému se jedná o hlavní příčiny meziročního propadu hospodaření státního rozpočtu za první pololetí o téměř 70 miliard korun.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci června meziročně stouply o 13,1 miliardy na 712,8 miliardy korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení vzrostly meziročně o 21,5 miliardy na 613,7 miliardy korun.

Inkaso daně z příjmů fyzických osob kleslo meziročně o 16 miliard na 45,15 miliardy korun. Na dani z přidané hodnoty (DPH) stát vybral 132,18 miliardy korun, což je o 4,93 miliardy méně než před rokem.

Celkové výdaje rozpočtu pak ke konci června pak meziročně stouply o 82,9 miliardy na 977,8 miliardy korun.

Výdaje na důchody se meziročně zvýšily o 14,3 miliardy na 267,6 miliardy korun.

Na celý letošní rok je schválen schodek státního rozpočtu 500 miliard korun. Loni, kdy byl výsledek ovlivněn dopady pandemie, skončil státní rozpočet ve schodku 367,4 miliardy korun, schválený ovšem byl rovněž půlbilionový schodek. Na příští rok navrhuje ministerstvo financí schodek 390 miliard korun. (pel)

Stav veřejných financí ČR je neudržitelný. Situaci zavinila Babišova vláda a pandemie